ßßß Cookit - przepis na Piernik orzechowy

Piernik orzechowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Lidka
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Piernik orzechowy - składniki:
20 dkg masła
100 g miodu
4 jajka
10 dkg mielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy
pół łyżeczki mielonych goździków
odrobina gałki muszkatołowej
imbiru i mielonego ziela angielskiego
szczypta soli
15 dkg mąki pszennej
15 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g proszku do pieczenia
1 łyżka likieru różanego lub rumu
150 g jogurtu
Piernik orzechowy - sposób przygotowania: Masło utrzeć w mikserze z miodem i jajkami. Dodać orzechy, cukier waniliowy, cynamon,goździki,gałkę, imbir, ziele oraz sól i wymieszać. Obie mąki przesiać z proszkiem i ucierając dodawać po łyżce do masy. Likier lub rum wymieszać z jogurtem i dodać do ciasta.Piekarnik nagrzać do 180 st. C Formę natłuścić wyłożyć ciasto wyrównać powierzchnię. Piec 30 min. Po wyjęciu ciasto umieścić na kratce kuchennej i pozostawić do ostygnięcia. Na polewę wymieszać 10 dkg cukru pudru z 4 łyżkami rumu i 1 łyżką soku z cytryny. Posmarować wierzch ciasta i posypać siekanymi orzechami(ok.10 dkg). Przed podaniem pokroić na 16 porcji.
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163708424/piernik orzechowy/p