Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor LidkaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Piernik orzechowy - składniki:20 dkg masła100 g miodu4 jajka10 dkg mielonych orzechów włoskich2 łyżeczki cynamonucukier waniliowypół łyżeczki mielonych goździkówodrobina gałki muszkatołowejimbiru i mielonego ziela angielskiegoszczypta soli15 dkg mąki pszennej15 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej5 g proszku do pieczenia1 łyżka likieru różanego lub rumu150 g jogurtuPiernik orzechowy - sposób przygotowania: Masło utrzeć w mikserze z miodem i jajkami. Dodać orzechy, cukier waniliowy, cynamon,goździki,gałkę, imbir, ziele oraz sól i wymieszać. Obie mąki przesiać z proszkiem i ucierając dodawać po łyżce do masy. Likier lub rum wymieszać z jogurtem i dodać do ciasta.Piekarnik nagrzać do 180 st. C Formę natłuścić wyłożyć ciasto wyrównać powierzchnię. Piec 30 min. Po wyjęciu ciasto umieścić na kratce kuchennej i pozostawić do ostygnięcia. Na polewę wymieszać 10 dkg cukru pudru z 4 łyżkami rumu i 1 łyżką soku z cytryny. Posmarować wierzch ciasta i posypać siekanymi orzechami(ok.10 dkg). Przed podaniem pokroić na 16 porcji.Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdobaPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu