ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia chińskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)1 brokuł podzielony na różyczki1 łyżka oleju arachidowego1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru1 drobno posiekana papryczka chili500 g wieprzowiny (u mnie schab)2 łyżki mąki kukurydzianejćwierć szklanki jasnego sosu sojowegoćwierć szklanki bulionu1 lub 2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu1 łyżka cukrumakaron ryżowy lub chińskiWieprzowina smażona z brokułami - sposób przygotowania: Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę, odcedzamy na sitku. Mięso kroimy w centymetrowe plastry, a następnie w podłużne paski. Przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się przyrumieni. Dodajemy czosnek, imbir i papryczkę, smażymy 2 minuty. Na patelnię wrzucamy brokuły i smażymy przez 30 sekund. Bulion mieszamy z sosem sojowym, cukrem i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej. Zalewamy nim mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty, dodajemy troszkę bulionu. Podajemy z makaronem lub ryżem.Pieczona wieprzowinaPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu