Wykonanie

W przerwie pomiędzy wielkanocnymi daniami na chwile przeniosłam się do Chin, a to za przyczyną akcji zorganizowanej przez Darię pod tytułem Wspólne gotowanie z Formułą - Chiny . Oto pyszne, proste, aromatyczne i bardzo szybkie danie obiadowe inspirowane Grand Prix Chin.Inspiracja Filozofia smaku .Składniki:1
brokuł podzielony na różyczki1 łyżka
oleju arachidowego1 łyżeczka drobno posiekanego
imbiru1 drobno posiekana
papryczka chili500 g
wieprzowiny (u mnie
schab)2 łyżki
mąki kukurydzianej1/4 szklanki jasnego
sosu sojowego1/4 szklanki
bulionu1-2 łyżeczki
mąki kukurydzianej do sosu1 łyżka
cukrumakaron ryżowy lub
chiński
Wykonanie:
Brokuły blanszujemy (zalewamy wrzątkiem) przez minutę, odcedzamy na sitku.
Mięso kroimy w centymetrowe plastry, a następnie w podłużne paski. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, obtaczamy w
mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym
oleju, aż się przyrumieni. Dodajemy
czosnek,
imbir i papryczkę, smażymy 2 minuty. Na patelnię wrzucamy
brokuły i smażymy przez 30 sekund.
Bulion mieszamy z
sosem sojowym,
cukrem i 2 łyżeczkami
mąki kukurydzianej. Zalewamy nim
mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy troszkę
bulionu.Podajemy
makaronem lub
ryżem.
