ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina z sezamem i brokułami

Wieprzowina z sezamem i brokułami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Agata Baranowska
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
1/2 kg polędwicy wieprzowej lub schabu
1/2 kg brokułów (mogą być mrożone)
1/2 l bulionu lub wody
1 łyżka sosu sojowego
1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
3 dymki
2 łyżki ziaren sezamu
1 ostra papryczka
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
Wieprzowina z sezamem i brokułami - sposób przygotowania: Mąkę ziemniaczaną mieszamy dokładnie z bulionem i sosem sojowym i dodajemy poszatkowane cebulki razem ze szczypiorem. Mięso kroimy w kostkę (2 - 3 cm). Rozgrzewamy olej w woku lub dużej patelni i smażymy mięso z rozgniecionym czosnkiem 3 - 4 minuty, ciągle mieszając. Mięso wyjmujemy.
Do woka wkładamy podzielone na różyczki brokuły (mrożone trzeba najpierw rozmrozić), zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu i pod przykryciem 7 - 8 minut. Wkładamy z powrotem mięso, pokrojoną w paski papryczkę i podgrzewamy razem, cały czas mieszając.
Przed podaniem posypujemy uprażonym na patelni, bez tłuszczu, sezamem. Podajemy z ryżem.
Pieczona wieprzowina
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5409265/wieprzowina z sezamem i brokulami/p