Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor k0m0r

Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia wietnamskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)1/2 kg
karkówki2 nieduże
marchewki200g
bambusa w kawałkach (z puszki)200g
kiełków fasoli mung100g
fasolki szparagowej (z puszki)garść
suszonych grzybów mun1/2 szklanki
sosu sojowego1 i 1/2 szklanki
bulionułyżeczka
przyprawy "5 smaków"2 łyżki mielonego
imbiruząbek
czosnku2 łyżeczki
mąkikilka kropel
oleju sezamowegoKarkówka w sosie
imbirowym - sposób przygotowania:
Grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam, aby dobrze zmiękły.
Marchewkę kroję w cienkie plasterki, dodaję
bambus,
fasolkę i
kiełki, smażę w
oleju na niedużym ogniu ok. 15 minut.
Grzyby dokładnie odsączam, kroję w cienkie paseczki i mieszam z resztą warzyw. Całość zdejmuję z patelni i odstawiam.
Karkówkę kroję w małe kawałki. W woku rozgrzewam
olej roślinny z dodatkiem
oleju sezamowego. Dodaję
imbir i rozgnieciony
czosnek, wrzucam
mięso, obsmażam na silnym ogniu przez kilka minut. Zalewam
bulionem i
sosem sojowym, dodaję
przyprawę "5 smaków". Duszę 10-15 minut (aż
mięso zmięknie). 2 łyżki sosu przelewam do miseczki, odstawiam na minutę aby przestygło. Powoli wsypuję
mąkę, cały czas mieszając. Dodaję ponownie do sosu razem z uduszonymi warzywami, dokładnie mieszam. Podaję z
ryżem lub
makaronem sojowym.Popularna
karkówka w nieco bardziej wyrafinowanej wersji, bo z
czerwonym winemPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu