Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Satoshi Toyo

Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
łosoś :200 g filetu z
łososia bez skóry100 ml
sosu sojowego200 ml mirinu100 ml sake1/4
limonkikimpira:120 g
łodygi selera naciowego60 ml sake20 g
cukru10 ml
sosu sojowego10 ml
oleju sezamowegoprzyprawa shichimi
Łosoś grillowany Yuan-
yaki z kimpirą z
selera naciowego - sposób przygotowania: Przygotuj
rybę:
łososia oczyść, umyj, osusz i pokrój w niewielkie kawałki.
Sos sojowy, mirin i sake wymieszaj, dodaj plasterki
limonki.
Rybę przełóż do marynaty na jedną godzinę i odstaw. Po tym czasie
łososia wyjmij i usmaż na patelni (możesz użyć grillowej, bez dodatku tłuszczu), aż kawałki
ryby się zarumienią. Przygotuj kimpirę:
łodygę selera pokrój w drobne piórka. Na patelni rozgrzej
olej sezamowy, dodaj
seler, podsmaż go i dolej sake. Smaż, mieszając, aż
alkohol wyparuje. Następnie dodaj
sos sojowy i
cukier. Smaż dalej, aż sos zgęstnieje (smaki mają się "przegryźć"). Zdejmij z ognia i dodaj shichimi, wymieszaj.
Łososia podziel na porcje, dodaj kimpirę z
selera i podawaj na ciepło. Rada: shichimi to mieszanka
ostrych papryk,
sezamu i innych przypraw, do kupienia w sklepach z orientalną żywnością. Możesz ją zastąpić sproszkowaną
chili.Apetyczny
łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym
stolePączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu