ßßß Cookit - przepis na Łosoś grillowany Yuan-yaki z kimpirą z selera naciowego

Łosoś grillowany Yuan-yaki z kimpirą z selera naciowego

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Satoshi Toyo
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
łosoś :
200 g filetu z łososia bez skóry
100 ml sosu sojowego
200 ml mirinu
100 ml sake
1/4 limonki
kimpira:
120 g łodygi selera naciowego
60 ml sake
20 g cukru
10 ml sosu sojowego
10 ml oleju sezamowego
przyprawa shichimi
Łosoś grillowany Yuan-yaki z kimpirą z selera naciowego - sposób przygotowania: Przygotuj rybę: łososia oczyść, umyj, osusz i pokrój w niewielkie kawałki. Sos sojowy, mirin i sake wymieszaj, dodaj plasterki limonki. Rybę przełóż do marynaty na jedną godzinę i odstaw. Po tym czasie łososia wyjmij i usmaż na patelni (możesz użyć grillowej, bez dodatku tłuszczu), aż kawałki ryby się zarumienią. Przygotuj kimpirę: łodygę selera pokrój w drobne piórka. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, dodaj seler, podsmaż go i dolej sake. Smaż, mieszając, aż alkohol wyparuje. Następnie dodaj sos sojowy i cukier. Smaż dalej, aż sos zgęstnieje (smaki mają się "przegryźć"). Zdejmij z ognia i dodaj shichimi, wymieszaj. Łososia podziel na porcje, dodaj kimpirę z selera i podawaj na ciepło. Rada: shichimi to mieszanka ostrych papryk, sezamu i innych przypraw, do kupienia w sklepach z orientalną żywnością. Możesz ją zastąpić sproszkowaną chili.
Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stole
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/163093820/losos grillowany yuanyaki z kimpira z selera naciowego/p