ßßß Cookit - przepis na Bakłażanowa przekładanka

Bakłażanowa przekładanka

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor [email protected]
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia fusion,kuchnia grecka
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (11 głosów)
Bakłażanowa przekładanka - składniki:
2 bakłażany
250g grzybów boczniaków
kurek lub innych blaszkowych (jadalnych nie tylko jeden raz)
100g sera wędzonego (typu oscypek
rolada ustrzycka itp. )
500g mięsa mielonego wieprzowego dobrej jakości
2 łyżki sosu sojowego
50 ml wytrawnego wina
100g żółtego sera
1 pęczek natki pietruszki
1 mała puszka pomidorów bez skórki
1 łyżeczka papryki
oliwa
masło (po 2 łyżki)
2 małe ostre papryczki
3 ząbki czosnku
2 cebulki " dymki "
1 pomidor do dekoracji
masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
sól i pieprz do smaku
Bakłażanowa przekładanka - sposób przygotowania: 1. Przygotuj bakłażany - umyj je, pokrój na cieniutkie plastry pod mocnym skosem albo wręcz wzdłuż, posól każdy leciutko, ułóż w miseczce i odstaw, aby wydzieliły sobie nadmiar wody wraz z nieciekawą w smaku goryczką. Skrawki (tzw. piętki ponacinaj ozdobnie - przydają się do dekoracji). 2. Mięsko mielone skrop sosem sojowym , wymieszaj i odstaw w sąsiedztwo bakłażanów (niech się nie nudzą !). Zetrzyj w łezkę ser żółty i wędzony. 3. Przygotuj do przekładania grzyby - oczyszczone, pokrojone w cieniutkie paseczki przesmaż na maśle z oliwą (po 1 łyżce), dodaj 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki, dopraw pieprzem i delikatnie solą, bo posypiemy je później serem wędzonym, który też jest słony (aż tak nie jesteśmy zakochani, żeby przesalać!) 4. Przygotuj mięsko w pomidorach - przesmaż je na maśle z oliwą (po 1 łyżce) dodając posiekane papryczki (jeśli lubisz dnia ostre - siekaj razem z pestkami ), czosnek oraz cebulkę, na końcu dodaj łyżeczkę słodkiej papryki - niec
Jak pozbawić bakłażana goryczy?
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-10767123/baklazanowa przekladanka/p