Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
[email protected]
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia fusion,kuchnia greckaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (11 głosów)Bakłażanowa przekładanka - składniki:2
bakłażany250g
grzybów boczniaków
kurek lub innych blaszkowych (jadalnych nie tylko jeden raz)100g
sera wędzonego (typu
oscypekrolada ustrzycka itp. )500g
mięsa mielonego wieprzowego dobrej jakości2 łyżki
sosu sojowego50 ml
wytrawnego wina100g
żółtego sera1 pęczek
natki pietruszki1 mała puszka
pomidorów bez skórki1 łyżeczka
paprykioliwamasło (po 2 łyżki)2 małe
ostre papryczki3 ząbki
czosnku2
cebulki "
dymki "1
pomidor do dekoracji
masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
sól i
pieprz do smakuBakłażanowa przekładanka - sposób przygotowania: 1. Przygotuj
bakłażany - umyj je, pokrój na cieniutkie plastry pod mocnym skosem albo wręcz wzdłuż,
posól każdy leciutko, ułóż w miseczce i odstaw, aby wydzieliły sobie nadmiar
wody wraz z nieciekawą w smaku goryczką. Skrawki (tzw. piętki ponacinaj ozdobnie - przydają się do dekoracji). 2.
Mięsko mielone skrop sosem sojowym , wymieszaj i odstaw w sąsiedztwo
bakłażanów (niech się nie nudzą !). Zetrzyj w łezkę
ser żółty i wędzony. 3. Przygotuj do przekładania
grzyby - oczyszczone, pokrojone w cieniutkie paseczki przesmaż na
maśle z
oliwą (po 1 łyżce), dodaj 2 łyżki poszatkowanej
natki pietruszki, dopraw
pieprzem i delikatnie
solą, bo posypiemy je później
serem wędzonym, który też jest słony (aż tak nie jesteśmy zakochani, żeby przesalać!) 4. Przygotuj
mięsko w pomidorach - przesmaż je na
maśle z
oliwą (po 1 łyżce) dodając posiekane papryczki (jeśli lubisz dnia ostre - siekaj razem z pestkami ),
czosnek oraz
cebulkę, na końcu dodaj łyżeczkę
słodkiej papryki - niecJak pozbawić
bakłażana goryczy?Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu