Wykonanie
Tort kanapkowy urodzinowy… Tak, tak wczoraj obchodziłam urodziny. Nie
powiem, że czułam się pokrzywdzona. Moi milusińscy zawsze pamiętają o mnie. Był więc
szampan, kwiaty i prezenty. Na domowe przyjęcie przyrządziłam tort kanapkowy . Tort kanapkowy przełożony delikatną
sałatką z
ogórka,
pora i
jabłka. Wytrawny tort udekorowany szwedzkimi klopsikami i małymi
parówkami. Idealny na przyjęcie nie tylko dla dorosłych ale i dzieci.
Składniki:4 porcjeSpód do
tortu, tutaj przepisNadzienie80 g
szynki, u mnie
szynka z indyka10 cm świeżego
ogórka5 cm
pora1
jabłko100 ml
śmietanki2 łyżki crème fraîche1 czubata łyżka
majonezu, u mnie domowy
sól i
pieprz do smakuDekoracja12 klopsików, u mnie szwedzkie klopsiki köttbullar12 połówek delikatesowych
parówek12 koktajlowych
pomidorków12 dużych
winogronzielenina do dekoracji, u mnie
natka pietruszkiUpiecz spód do
tortu w małej prostokątnej formie. Wykrój dwa lub trzy placki. Odetnij skórki
chleba. przygotuj nadzienie do
tortu.Obierz
ogórka ze skórki, wydrąż miąższ z nasionami i pokrój w drobną kostkę. Obierz
jabłko ze skórki i pokrój w kostkę. Pokrój drobno
pora i
szynkę. Ubij
śmietankę na sztywno. Wymieszaj z crème fraîche,
majonezem,
solą i
pieprzem. Dodaj pokrojone warzywa,
jabłko i
szynkę. Wymieszaj i przełóż
spody torta nadzieniem, posmaruj wierzch i brzegi. Zawiń szczelnie folią i wstaw do lodówki na 2 godziny. po tym czasie wyjmij
torta z lodówki, zdejmij folię i udekoruj jak na zdjęciu powyżej.
Kiełbaski natnij na koncówkach na krzyż i usmaż. Podczas smażenia
kiełbaski się “rozejdą”Polecane przepisyTort
czekoladowy – przepis II
Pudding ryżowy z
szafranem i
migdałamiSzwedzki
chleb chrupki knäckebröd