ßßß
Składniki:4 porcjeSpód do tortu, tutaj przepisNadzienie80 g szynki, u mnie szynka z indyka10 cm świeżego ogórka5 cm pora1 jabłko100 ml śmietanki2 łyżki crème fraîche1 czubata łyżka majonezu, u mnie domowysól i pieprz do smakuDekoracja12 klopsików, u mnie szwedzkie klopsiki köttbullar12 połówek delikatesowych parówek12 koktajlowych pomidorków12 dużych winogronzielenina do dekoracji, u mnie natka pietruszki
Upiecz spód do tortu w małej prostokątnej formie. Wykrój dwa lub trzy placki. Odetnij skórki chleba. przygotuj nadzienie do tortu.Obierz ogórka ze skórki, wydrąż miąższ z nasionami i pokrój w drobną kostkę. Obierz jabłko ze skórki i pokrój w kostkę. Pokrój drobno pora i szynkę. Ubij śmietankę na sztywno. Wymieszaj z crème fraîche, majonezem, solą i pieprzem. Dodaj pokrojone warzywa, jabłko i szynkę. Wymieszaj i przełóż spody torta nadzieniem, posmaruj wierzch i brzegi. Zawiń szczelnie folią i wstaw do lodówki na 2 godziny. po tym czasie wyjmij torta z lodówki, zdejmij folię i udekoruj jak na zdjęciu powyżej. Kiełbaski natnij na koncówkach na krzyż i usmaż. Podczas smażenia kiełbaski się “rozejdą”Polecane przepisyTort czekoladowy – przepis IIPudding ryżowy z szafranem i migdałamiSzwedzki chleb chrupki knäckebröd