ßßß
Niedawno ugotowałam pyszny, kremowy sos do makaronu, jeden z moich ulubionych, z dodatkiem kurczaka, smażonego, chrupkiego boczku i sera Roquefort. Sos podprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na sam widok sosu apetyt tylko rośnie.Składniki:4 -5 porcji300 g piersi z kurczaka100 g boczku2 ½ dl pokrojonego pora3 dl mleka1 łyżka mąki pszennej1 łyżka masła150g sera roquefort2 dl śmietanysólszczypta czarnego pieprzu250 g pasty taglianelle, waga suchaWykonanie:Zrumien mąkę na patelni, po czym dodaj masło. Gdy masło już się stopi i dobrze połączy z mąką, trzepaczką wmieszaj mleko. Musisz mieszać cały czas, aby się nie zrobiły grudki w sosie.Pokrusz ser roquefort i wraz śmietaną dodaj do sosu. Zagotuj.Pokrój filety z kurczaka na cienkie paski i szybko podsmaż w niewielkiej ilości oleju. Dodaj świeżo zmielony pieprz.Usmaż boczek i odsącz na papierowym ręczniku. Pokrusz boczek, część dodaj do sosu, a resztą posyp makaron przed podaniem.Dodaj kurczaka i pokrojonego pora. Dopraw sos solą.Ugotuj tagliatelle al dente i wymieszaj z sosem.
Podawaj ze świeżymi warzywami.Polecane przepisyWłoskie Spaghetti carbonaraPora na makaronZapiekanka z makaronem kalafiorem i cheddarPenne z łososiem i sosem śmietankowo krewetkowym