Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Uwielbiam szarlotkę, w
sumie to mało odkrywcze bo kto jej nie lubi? Opracowałam jej szybszą wersję. Warto przygotować sobie prażone
jabłka i przechowywać je w słoikach. Idealnie sprawdzą się gdy odwiedzą nas niezapowiedziani gościPrzepis polecam, spróbujcie.

Składniki ( 25 x 25 cm):1 szklanki
mąki krupczatki3/4 szklanki
mąki tortowej100 g
masła /
masła roślinnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru z
waniliążółtkojajo3/4 szklanki
cukru pudru + do posypania
olejek rumowy – kilka kropel1 litrowy słoik prażonych
jabłek2 łyżki
cynamonu,
cukru i
przyprawy do piernikówPrzygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem,
cukrem pudrem i
waniliowym. Dodać rozdrobnioną zimną
margarynę. Rozkruszyć palcami, wbić
jajo i
żółtko dodać olejek. Wyrobić ciasto i włożyć do zamrażarki na 15-20 minut.Nastawić piekarnik na 170 stopni. Blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukier wymieszać z
cynamonem i
przyprawą do pierników.Zimne ciasto podzielić na dwie części – pierwszą większą 2/3 drugą mniejszą 1/3. Większą rozwałkować i wyłożyć nią formę wraz z brzegami.Na cieście ułożyć 1/3
jabłek posypać
cukrem z
przyprawami, czynność powtórzyć dwa
razy.Rozwałkować resztę ciasta, przykryć wierzch, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do pieca, na około 35 minut.Można podawać gorące np. z
lodami lub wystudzone z
cukrem pudrem.Smacznego!Wyrabianie powinno trwać bardzo krótko. Im krócej tym lepiejWy
róbcie szarlotkę, a my jedziemy do Warszawy na warsztaty kulinarne!a teraz zdjęcia:

forma wyłożona
ciastem
z
jabłkami
przed pieczeniem,a aż obiektyw mi zaparował od tego gotowania!

Powiązane notki:Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciastoJabłecznik na kruchym
waniliowym cieście
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez
jajek ( krok po kroku)
Drożdżowe paszteciki z
mięsem, do barszczu lub na przekąskę (krok po kroku)Proste ciasto Świąteczne z
jabłkami i kruszonką, szybki przepis