ßßß Cookit - przepis na Nawigacja po wpisach

Nawigacja po wpisach

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Uwielbiam szarlotkę, w sumie to mało odkrywcze bo kto jej nie lubi
? Opracowałam jej szybszą wersję. Warto przygotować sobie prażone jabłka i przechowywać je w słoikach. Idealnie sprawdzą się gdy odwiedzą nas niezapowiedziani gości
Przepis polecam, spróbujcie.
Składniki ( 25 x 25 cm):
1 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki mąki tortowej
100 g masła / masła roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią
żółtko
jajo
3/4 szklanki cukru pudru + do posypania
olejek rumowy – kilka kropel
1 litrowy słoik prażonych jabłek
2 łyżki cynamonu, cukru i przyprawy do pierników
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem pudrem i waniliowym. Dodać rozdrobnioną zimną margarynę. Rozkruszyć palcami, wbić jajo i żółtko dodać olejek. Wyrobić ciasto i włożyć do zamrażarki na 15-20 minut.
Nastawić piekarnik na 170 stopni. Blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukier wymieszać z cynamonem i przyprawą do pierników.
Zimne ciasto podzielić na dwie części – pierwszą większą 2/3 drugą mniejszą 1/3. Większą rozwałkować i wyłożyć nią formę wraz z brzegami.
Na cieście ułożyć 1/3 jabłek posypać cukrem z przyprawami, czynność powtórzyć dwa razy.
Rozwałkować resztę ciasta, przykryć wierzch, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do pieca, na około 35 minut.
Można podawać gorące np. z lodami lub wystudzone z cukrem pudrem.
Smacznego!
Wyrabianie powinno trwać bardzo krótko. Im krócej tym lepiej
Wy róbcie szarlotkę, a my jedziemy do Warszawy na warsztaty kulinarne!
a teraz zdjęcia:
forma wyłożona ciastem
z jabłkami
przed pieczeniem,a aż obiektyw mi zaparował od tego gotowania!
Powiązane notki:
Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciasto
Jabłecznik na kruchym waniliowym cieście
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)
Drożdżowe paszteciki z mięsem, do barszczu lub na przekąskę (krok po kroku)
Proste ciasto Świąteczne z jabłkami i kruszonką, szybki przepis
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/02/09/ekspresowa-krucha-szarlotka-krok-po-kroku