Myślałam ostatnio jaki składnik piernika zadowoli wszystkich mężczyzn podczas Świąt – ależ oczywiście piwo 😉Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia polska. 1001 przepisów.Składniki:4,5 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki sody oczyszczonej12,5 dag masła lub margaryny3 łyżki cukru pudru6 jajek300 ml płynnego mioduszklanka ciemnego piwa korzennego (porteru/piwa karmelowego)2 łyżeczki cynamonu (lub 1 cynamonu + 1 goździków)1/2 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki kolendryszklanka posiekanych orzechów włoskich1/2 szklanki rodzynek1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy cały czas miksując żółtka, piwo, wymieszaną z dwoma łyżkami wodysodę i mąkę.2. Dodajemy przyprawy i bakalie.3. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy łyżką z ciastem.4. Wylewamy do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną. Pieczemy ok. 80 minut w temperaturze 150°C.5. Sprawdzamy patyczkiem, wyjmujemy z piekarnika, a gdy chwilę przestygnie z foremek.