ßßß
Scroll down for recipe in English(8 ciastek)czas przygotowania 40 minSkładniki:170 g białej czekolady , posiekanej110 g margaryny Palma, pokrojonej w kostkę1/4 szklanki brązowego cukru1/4 szklanki miodu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiszczypta startej skórki cytrynowej4 żółtka4 białka3/4 szklanki mąki1/4 łyżeczki soli1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżeczka mielonego imbiru1/8 łyżeczki mielonych goździkówPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Bardzo dokładnie natłuść masłem lub margaryną 8 kokilek (9 cm).W miseczce wymieszaj mąkę, sól, cynamon, imbir i goździki.W małym rondelku, na małym ogniu rozpuść margarynę z białą czekoladą i dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj miód, wanilię i skórkę z cytryny po czym dokładnie wmieszaj ciepłą białą czekoladę. Przy pomocy trzepaczki wmieszaj do powstałej masy żółtka (po 1 na raz).W misce miksera umieść białka i zacznij ubijać na dużej prędkości. Gdy zaczną się pienić, wsypuj powoli brązowy cukier i ubij całość na sztywną pianę.Wmieszaj szpatułką połowę mąki do mieszanki z miodem i białą czekoladą, po czym delikatnie wmieszaj połowę białek. Następnie wmieszaj drugą połowę mąki i białek w tej samej kolejności. Masa ma być jednolita.Przelej masę do kokilek i włóż do piekarnika. Piecz przez 14-15 minut, obserwując od czasu do czasu aby nie przegapić momentu kiedy środek będzie jeszcze płynny. Zazwyczaj ciastko jest gotowe jak ok. 1,5 cm brzeg lekko wyrośnie i się zarumieni, a środek wciąż jest wklęsły.Wyjmij z piekarnik i odstaw na 5 minut. Podawaj w kokilkach lub delikatnie przełóż je na talerz uprzedni oddzielając brzegi ciastka od kokilki małym nożem. Podawaj natychmiast, jeszcze gorące.Smacznego!*Rada: Jeżeli nie przepadasz za ciastkami z płynnym środkiem, zostaw je w piekarniku na kilka minut dłużej, a otrzymasz przepyszne korzenne ciastko.
English versionGingerbread lava cakes(8 cakes)Ingredients:170 g white chocolate, chopped110 g butter or margarine Palma1/4 cup brown sugar1/4 cup honey2 teaspoons vanilla extractpinch of grated lemon zest4 egg yolks4 egg whites3/4 cup flour1/4 teaspoon salt1 1/2 teaspoons ground cinnamon1 teaspoon ground ginger1/8 teaspoon ground clovesPreparation:Preheat oven to 180°C. Generously grease 8 ramekins (9 cm) with butter or margarine.Combine the flour, salt, cinnamon, ginger and cloves in a bowl.In a small heavy saucepan, melt margarine and white chocolate over medium-low heat. In a separate bowl, combine honey, vanilla and lemon zest. Pour the warm butter mixture into the honey mixture and stir until combined. Using a whisk, add egg yolks to the molasses mixture one at a time until thoroughly combined.In a large bowl, beat the egg whites with an electric. When they become foamy, slowly add the brown sugar. Keep beating until the egg whites form stiff peaks.Add half of the flour to the molasses mixture. Fold half of the egg whites into the molasses mixture. Keep alternating flour and egg whites, gently folding, until combined.Pour mixture into ramekins. Cook for 14-15 minutes, checking often to make sure they do not overcook. They are done when they are puffed and the outer 1,5 cm edge is firm and golden. The center should still jiggle slightly. Allow to cool for 5 minutes. Serve in the ramekins, or run a knife around the edge and flip out onto serving plates. Serve immediately.Enjoy!
Share the post "Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem / Gingerbread lava cakes"


