Wykonanie
Share the post "Piernikowe
ciastko z płynnym wnętrzem / Gingerbread lava cakes"Idąc piernikowym smakiem dziś przedstawiam niemożliwie pyszną, wręcz uzależniającą wersja klasycznego lava
cake z
czekoladą. Pachnące świętami delikatne
ciastko z płynnym wnętrzem z
białej czekolady i
korzennych przypraw, zachwyci wszystkich świątecznych gości. Przepyszne i łatwe do wykonania!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

Scroll down for recipe in English(8
ciastek)czas przygotowania 40 minSkładniki:170 g
białej czekolady , posiekanej110 g
margaryny Palma, pokrojonej w kostkę1/4 szklanki
brązowego cukru1/4 szklanki
miodu2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiszczypta startej
skórki cytrynowej4
żółtka4
białka3/4 szklanki
mąki1/4 łyżeczki
soli1 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru1/8 łyżeczki mielonych
goździkówPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Bardzo dokładnie natłuść
masłem lub
margaryną 8 kokilek (9 cm).W miseczce wymieszaj
mąkę,
sól,
cynamon,
imbir i
goździki.W małym rondelku, na małym ogniu rozpuść
margarynę z
białą czekoladą i dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj
miód,
wanilię i
skórkę z cytryny po czym dokładnie wmieszaj ciepłą
białą czekoladę. Przy pomocy trzepaczki wmieszaj do powstałej masy
żółtka (po 1 na raz).W misce miksera umieść
białka i zacznij ubijać na dużej prędkości. Gdy zaczną się pienić, wsypuj powoli
brązowy cukier i ubij całość na sztywną pianę.Wmieszaj szpatułką połowę
mąki do mieszanki z
miodem i
białą czekoladą, po czym delikatnie wmieszaj połowę
białek. Następnie wmieszaj drugą połowę
mąki i
białek w tej samej kolejności. Masa ma być jednolita.Przelej masę do kokilek i włóż do piekarnika. Piecz przez 14-15 minut, obserwując od czasu do czasu aby nie przegapić momentu kiedy środek będzie jeszcze płynny. Zazwyczaj
ciastko jest gotowe jak ok. 1,5 cm brzeg lekko wyrośnie i się zarumieni, a środek wciąż jest wklęsły.Wyjmij z piekarnik i odstaw na 5 minut. Podawaj w kokilkach lub delikatnie przełóż je na talerz uprzedni oddzielając brzegi
ciastka od kokilki małym nożem. Podawaj natychmiast, jeszcze gorące.Smacznego!*Rada: Jeżeli nie przepadasz za
ciastkami z płynnym środkiem, zostaw je w piekarniku na kilka minut dłużej, a otrzymasz przepyszne korzenne
ciastko.

English versionGingerbread lava cakes(8 cakes)Ingredients:170 g white chocolate, chopped110 g butter or
margarine Palma1/4 cup brown sugar1/4 cup honey2 teaspoons vanilla extractpinch of grated lemon zest4 egg yolks4 egg whites3/4 cup
flour1/4 teaspoon salt1 1/2 teaspoons ground cinnamon1 teaspoon ground ginger1/8 teaspoon ground clovesPreparation:Preheat oven to 180°C. Generously grease 8 ramekins (9 cm) with butter or
margarine.Combine the
flour, salt, cinnamon, ginger and cloves in a bowl.In a small heavy saucepan, melt
margarine and white chocolate over medium-low heat. In a separate bowl, combine honey, vanilla and lemon zest.
Pour the warm butter mixture into the honey mixture and stir until combined. Using a
whisk, add egg yolks to the molasses mixture one at a
time until thoroughly combined.In a large bowl, beat the egg whites with an electric. When they become foamy, slowly add the brown sugar. Keep beating until the egg whites form stiff peaks.Add half of the
flour to the molasses mixture. Fold half of the egg whites into the molasses mixture. Keep alternating
flour and egg whites, gently folding, until combined.
Pour mixture into ramekins. Cook for 14-15 minutes, checking often to
make sure they do not overcook. They are done when they are puffed and the outer 1,5 cm edge is firm and golden. The center should still jiggle slightly. Allow to cool for 5 minutes.
Serve in the ramekins, or run a knife around the edge and flip out onto serving plates.
Serve immediately.Enjoy!

Share the post "Piernikowe
ciastko z płynnym wnętrzem / Gingerbread lava cakes"



