Wykonanie
Przepis na szybkie i pyszne piernikowe
ciasteczka na ostatnią chwilę przed świętami. Znalazłam go w kolekcji przepisów Marthy Stewart, jednak z braku kilku składników wprowadziłam zamienniki i efekt też jest doskonały. Na początku przeraziła mnie ilość
cukru zawarta w przepisie i byłam dosyć sceptycznie nastawiona do tego eksperymentu, jednak smak przeszedł wszelkie oczekiwania. Te
ciasteczka są po prostu przepyszne!Składniki:2 i 3/4 szklanki
mąki1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 1/4 łyżeczki
soli1 i 1/4 łyżeczki
cynamonu w proszku1 łyżeczka
imbiru w proszku1/4 łyżeczki
goździków (dałam
przyprawę do piernika)220 g niesolonego
masła w temp. pokojowej1 i 1/4 szklanki
brązowego cukru1/2 szklanki
białego cukru2 duże
jajka + 1
żółtko1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (dałam
cukier waniliowy własnej roboty)1/3 szklanki melasy (dałam
miód)1 i 3/4 szklanki grubo posiekanej
białej czekolady (dałam pół na pół białej i
mlecznej)od siebie dodałam garść
suszonej żurawinyPrzygotowanie:Nastaw piekarnik na 175 oC i wysmaruj blachę
masłem lub tak jak ja spryskaj specjalnym sprayem.W średniej misce wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
cynamon,
imbir i
goździki (
przyprawę do piernika).Do miski miksera włóż
masło i
cukry, ubijaj na średnich obrotach do momentu zespolenia się masy i uzyskania kremowej i jasnej konsystencji ok. 3 min. Masa będzie dosyć gęsta.Następnie do masy cukrowej w odstępach dodaj
jajka i
żółtko i miksuj do połączenia składników.Dodaj melasę (
miód) i ekstrakt z
wanilii (
cukier waniliowy) i chwilę jeszcze miksuj.Następnie do miksującej się masy dodawaj powoli część sypką z miski do uzyskania jednolitej masy. Później wmieszaj już łyżką
czekoladę i
żurawinę.Rozłóż masę równomiernie na blaszce i piecz ok. 25 min.Po wystygnięciu ciasta pokrój go na kwadraty o
boku ok. 5 cm.
Ciasteczka mogą być przechowywane około tygodnia.Smacznego!

Share the post "Piernikowe
ciasteczka z
białą czekoladą wg Marthy Stewart"



