ßßß Cookit - przepis na Świąteczne markizy

Świąteczne markizy

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś kolejna propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym prezentem, jeśli obdarowujecie swoich bliskich i przyjaciół własnoręcznie wykonanymi prezentami.
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki
Ciasto:
130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu
110 g cukru brązowego
3-4 łyżki miodu
2 żółtka
350 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
Masa czekoladowa:
100 g czekolady
125 g mascarpone w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki domowej esencji waniliowej
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy ciasteczka, a następnie stemplujemy na nich choinki lub inny wzór. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.
Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka i sklejamy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/swiateczne-markizy.html