Wykonanie
Pin It

Dziś kolejna propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne
ciasteczka z odrobiną
pomarańczy przekładane delikatnym
kremem czekoladowym. Będą też miłym prezentem, jeśli obdarowujecie swoich
bliskich i przyjaciół własnoręcznie wykonanymi prezentami.


Czas przygotowania: 80 minutSkładnikiCiasto:130 g
margaryny Palma w złotym opakowaniu110 g
cukru brązowego3-4 łyżki
miodu2
żółtka350 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździków1 łyżeczka mielonej
skórki pomarańczowejMasa czekoladowa:100 g
czekolady125 g
mascarpone w temperaturze pokojowej2 łyżeczki domowej esencji waniliowej


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi
przyprawami, dodajemy
cukier,
żółtko, pokrojoną w kosteczkę
margarynę i
miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej
miodu. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 30 minut.Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je
mąką i wykrawamy
ciasteczka, a następnie stemplujemy na nich choinki lub inny wzór. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce
mascarpone i mieszamy. Jeśli
czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli
wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią
ciasteczka i sklejamy.


