ßßß Cookit - przepis na miękkie pierniczki migdałowo-pomarańczowe

miękkie pierniczki migdałowo-pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

250g mąki pszennej lub 220g pełnoziarnistej
150g zmielonych migdałów
2/3 szklanki miodu
100g masła
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżeczki soku z cytryny
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy migdały, przyprawy, sól, proszek do pieczenia.
W rondlu rozpuszczamy masło z miodem, gdy lekko przestygnie wlewamy masę do mąki, dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy całość łyżką do uzyskania jednolitego, dość kleistego ciasta. Odstawiamy do przestygnięcia na około 10 minut.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy.
Pieczemy w 170* ok 10 minut (jeśli będziecie piec je dłużej, zrobią się twarde!).
ciasto czekoladowo-migdałowe z pomarańczami
cienkie, chrupiące pierniczki z migdałami, najlepsze!
czekoladowe muffiny z pomarańczą
domowa czekolada z dodatkami
Źródło:http://thefoodtime.com/miekkie-pierniczki-migdalowo-pomaranczowe