Wykonanie



250g
mąki pszennej lub 220g pełnoziarnistej150g zmielonych
migdałów2/3 szklanki
miodu100g
masła3 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soliLUKIER:1 szklanka
cukru pudru1-2 łyżeczki
soku z cytrynyDo dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
migdały,
przyprawy,
sól,
proszek do pieczenia.W rondlu rozpuszczamy
masło z
miodem, gdy lekko przestygnie wlewamy masę do
mąki, dodajemy
skórkę pomarańczową, mieszamy całość łyżką do uzyskania jednolitego, dość kleistego ciasta. Odstawiamy do przestygnięcia na około 10 minut.Z ciasta formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, układamy w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy.Pieczemy w 170* ok 10 minut (jeśli będziecie piec je dłużej, zrobią się twarde!).

ciasto
czekoladowo-
migdałowe z
pomarańczami
cienkie, chrupiące pierniczki z
migdałami, najlepsze!
czekoladowe muffiny z
pomarańczą
domowa
czekolada z dodatkami