ßßß


250g mąki pszennej lub 220g pełnoziarnistej150g zmielonych migdałów2/3 szklanki miodu100g masła3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soliLUKIER:1 szklanka cukru pudru1-2 łyżeczki soku z cytrynyDo dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy migdały, przyprawy, sól, proszek do pieczenia.W rondlu rozpuszczamy masło z miodem, gdy lekko przestygnie wlewamy masę do mąki, dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy całość łyżką do uzyskania jednolitego, dość kleistego ciasta. Odstawiamy do przestygnięcia na około 10 minut.Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy.Pieczemy w 170* ok 10 minut (jeśli będziecie piec je dłużej, zrobią się twarde!).
ciasto czekoladowo-migdałowe z pomarańczami
cienkie, chrupiące pierniczki z migdałami, najlepsze!
czekoladowe muffiny z pomarańczą
domowa czekolada z dodatkami