Wykonanie

Kolejny przepis na pierniczki. Tym razem nie do ozdabiania, ponieważ nie da się z nich wyciąć żadnych kształtów. Pierniki znane na całym świecie, są tradycyjnym niemieckim wypiekiem świątecznym. W komentarzach pod przepisami czytałam, że wielu osobom wyszły twarde. Dlatego też swoje piekłam krócej i są super, nietwarde, a i tak się dopiekły. Nie polewałam ich lukrem, bo nie jestem jego wielką fanką. Polecam, smaczne i trochę inne pierniczki.Przepis z tego bloga, z moimi minimalnymi zmianami. Wg autorki wychodzi 30 sztuk, ja swoich nie liczyłam przed zjedzeniem.Składniki:260 g
mąki pszennej75 g zmielonych
migdałów3 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej200 ml płynnego
miodu (zwróćcie uwagę, że to są ml a nie g)85 g
masła1/2 szklanki posiekanej kandyzowanej
skórki pomarańczowejSuche składniki:
mąkę,
migdały, proszek,
sodę,
przyprawy wymieszać w misce.W garnuszku z grubym dnem umieścić
masło i
miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia
masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).Do suchych składników wlać ciepłą masę
maślano -
miodową, dodać skórkę kandyzowaną i wymieszać (można mikserem, ja użyłam blendera), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać
mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego (najlepiej mokrymi rękoma). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Autorka poleca spłaszczyć kulki, ja nie musiałam, same się trochę rozlały.Piec w temperaturze 180 st. C przez 8 minut. Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty,
potem przenieść je na kratkę do wystudzenia.Ewka