ßßß
Składniki (na ok. 30 sztuk):- 250 g mąki pszennej, przesianej,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,- 85 g migdałów bez skórki, zmielonych na mąkę (można użyć płatków migdałowych),- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,- 1/2 łyżeczki cynamonu,- 85 g masła,- 200 ml miodu,- 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (drobniutko pokrojonej) lub skórki pomarańczowej w cukrze,- 1/4 szklanki otartej skórki cytrynowej (na drobniutkich oczkach).
Miód i masło umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy do momentu połączenia składników. Zdejmujemy z kuchenki, zostawiamy do przestudzenia, ale masa nie powinna stać się całkowicie zimna. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. W misce mieszamy mąkę, migdały (zmielone), proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon. Dodajemy ciepłą masę z garnka, mieszamy (można mikserem). Na koniec dodajemy skórki (pomarańczową i cytrynową). Mieszamy. Masę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli chcecie piec pierniki następnego dnia, można włożyć do lodówki.Z gotowej masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można lekko spłaszczyć łyżką (ja pominęłam). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy nie dłużej niż 15 minut. Po upieczeniu zostawiamy do przestudzenia, później można polukrować. Przechowujemy w metalowej puszce (można z kawałkiem jabłka, gdyby były twarde). Smacznego!