ßßß Cookit - przepis na Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym

Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Pin It
Czas świąteczny lubię z wielu powodów, a jednym z nich jest pieczenie pierniczków i ciasteczek. Co roku staram się urozmaicać przepisy i w tym roku wybór padł też na ciasteczka imbirowe. Są doskonałe również same, bez masy czekoladowej. Jeśli chcecie, żeby pozostały chrupiące należy je przechowywać w pudełku lub słoiku i posmarować masą przed podaniem.
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki
Ciasto:
130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu
110 g cukru
3-4 łyżki gęstej śmietany
2 żółtka
350 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
Masa czekoladowa:
100 g czekolady
125 g mascarpone w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki domowej esencji waniliowej
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej śmietany. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folie. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy gwiazdki. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.
Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/imbirowe-gwiazdki-z-kremem-czekoladowym.html