Wykonanie
Pin It

Czas świąteczny lubię z wielu powodów, a jednym z nich jest pieczenie pierniczków i
ciasteczek. Co roku staram się urozmaicać przepisy i w tym roku wybór padł też na
ciasteczka imbirowe. Są doskonałe również same, bez masy czekoladowej. Jeśli chcecie, żeby pozostały chrupiące należy je przechowywać w pudełku lub słoiku i posmarować masą przed podaniem.


Czas przygotowania: 80 minutSkładnikiCiasto:130 g
margaryny Palma w złotym opakowaniu110 g
cukru3-4 łyżki gęstej
śmietany2
żółtka350 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
kardamonuMasa czekoladowa:100 g
czekolady125 g
mascarpone w temperaturze pokojowej2 łyżeczki domowej esencji waniliowej


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi
przyprawami, dodajemy
cukier,
żółtko, pokrojoną w kosteczkę
margarynę i
śmietanę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej
śmietany. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folie. Wkładamy do lodówki na 30 minut.Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je
mąką i wykrawamy gwiazdki. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce
mascarpone i mieszamy. Jeśli
czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli
wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią
ciasteczka.
