ßßß
Składniki :185 g miękkiego masła185 g cukru trzcinowego1/4 szklanki jasnej melasy2 żółtka1 i 1/3 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki mielonego cynamonu2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego1/4 łyżeczki mielonych goździków1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sodyOpis wykonania:Miksujemy masło na puszysta masę, dodajemy cukier i melasę dokładnie miksujemy do połączenia składników. Dodajemy pojedynczo żółtka po każdym dokładnie miksujemy.Mąkę mieszamy z przyprawami solą i sodą, przesiewamy przez geste sito bezpośrednio do miksowanej masy.Ciasto dzielimy na 3 części z każdej formujemy spłaszczoną kulę i zawijamy w folię spożywcza wkładamy na noc do lodówki.Ciasto wyciągamy 15 minut wcześniej gdyż jest trochę twardawe i wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia - ułatwia to wałkowanie i nie trzeba podsypywać ciasta mąką.Ciasto wałkujemy na grubość 6 mm, wycinamy ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem blaszce w odstępach min. 2,5 cm. Pieczemy w 180 C przez 10 minut, studzimy na kratce dekorujemy dowolnie ja tam nie lubię smaku lukru wcinam takie ;). Pozostawiamy w otwartej puszcze na 2 - 3 godziny by lekko zmiękły.

Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy