Wykonanie
A oto kolejny przepis na pyszne korzenne
ciasteczka a'la pierniczki bez
miodu ale zamiast tego z dodatkiem melasy.
Ciasteczka są pyszne, mięciutkie po kilku godzinach od upieczenia i bardzo aromatyczne.

Składniki :185 g miękkiego
masła185 g
cukru trzcinowego1/4 szklanki jasnej melasy2
żółtka1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki mielonego
cynamonu2 łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżeczka mielonego
ziela angielskiego1/4 łyżeczki mielonych
goździków1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
sodyOpis wykonania:Miksujemy
masło na puszysta masę, dodajemy
cukier i melasę dokładnie miksujemy do połączenia składników. Dodajemy pojedynczo
żółtka po każdym dokładnie miksujemy.
Mąkę mieszamy z
przyprawami solą i
sodą, przesiewamy przez geste sito bezpośrednio do miksowanej masy.Ciasto dzielimy na 3 części z każdej formujemy spłaszczoną kulę i zawijamy w folię spożywcza wkładamy na noc do lodówki.Ciasto wyciągamy 15 minut wcześniej gdyż jest trochę twardawe i wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia - ułatwia to wałkowanie i nie trzeba podsypywać ciasta
mąką.Ciasto wałkujemy na grubość 6 mm, wycinamy
ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem blaszce w odstępach min. 2,5 cm. Pieczemy w 180 C przez 10 minut, studzimy na kratce dekorujemy dowolnie ja tam nie lubię smaku lukru wcinam takie ;). Pozostawiamy w otwartej puszcze na 2 - 3 godziny by lekko zmiękły.



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy