ßßß
Dziś zapraszam na super proste ciasteczka imbirowe z nutką korzennych przypraw. Do wykrawania ciasteczek użyłam prostokątnych herbatnikowych foremek, ale jeśli wytniecie je przy pomocy foremek w kształcie gwiazdki, aniołka czy mikołaja wyjdą Wam piękne pierniczki.Inspiracja Tater z forum kulinarnego Cincin.
Czas przygotowania: 120 minutSkładniki:350 g mąki pszennej typ 5001/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki mielonego imbiru2 łyżeczki mielonego cynamony1/2 łyżeczki mielonych goździków130 g masła110 g drobnego cukru4 łyżki syropu klonowego2 żółtkaWykonanie:Mąkę przesiewamy z przyprawami, solą i sodą. Masło kroimy w kosteczkę i łączymy je z mąką. Możemy to zrobić w malakserze lub ręcznie. Następnie dodajemy żółtka, cukier i syrop. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki.Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na omączonym blacie na w miarę cienkie placki i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.