Wykonanie
Nosiłam się z zamiarem zrobienia Pumpkin Pie od baaaardzo dawna, ale jakoś się nie składało.. I w końcu się złożyło – kupiłam
dynię, dotargałam do domu (wraz z mnóstwem przeróżnych
warzyw i owoców) i zrobiłam z niej ciasto :)Spodziewałam się czegoś nadzwyczajnego (nie wiem
czemu), a wyszło proste ciasto pachnące piernikiem ;) Nie jest to mój smak, ale może komuś z Was się spodoba :)Składniki:2 szklanki puree z dyni*350ml skondensowanego
mleka (niesłodzonego)0,5 szklanki
brązowego cukru1/3 szklanki
cukru0,5 łyżeczki
soli2
jajka1
żółtko2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru0,25 łyżeczki
gałki muszkatołowej0,25 łyżeczki mielonych
goździków0,25 łyżeczki mielonego
kardamonu0,5 łyżeczki
skórki z cytrynykruche ciasto (na spód i brzegi formy) (przepis na spód do tarty)ew.
czekolada do ozdobynagrzej piec do 220 C
jajka i
żółtko lekko ubij w dużej misce wymieszaj wszystkie składniki (oprócz kruchego ciasta ;)wyłóż
ciastem foremkę, wylej na nie masę
dyniową (nie napełniaj foremki do końca – zostaw ok 0,5 cm wolnej przestrzeni – masa trochę urośnie w czasie pieczenia, jak wypełnisz foremkę po brzegi, to narobi bałaganu ;)piecz przez 15 minut w 220 C, następnie zmniejsz temperaturę do 180 C i piecz przez ok 40-50minut, aż nóż wbity blisko środka ciasta po wyjęciu będzie czystywystudź na kratce (zajmie to ok 2 godzin)Smacznego :)*pokrój
dynię na kawałki (jak na zdjęciu poniżej) i wstaw do pieca nagrzanego do ok 180 C na minimum godzinę – po tym czasie sprawdź czy jest już miękka – jeśli nie piecz dalej. Gdy miąższ będzie miękki oddziel go od skóry i zmiksuj blenderem. Puree z dyni gotowe :)**przepis pochodzi z tej strony: http://www.simplyrecipes.com/recipes/suzannes_old_fashioned_pumpkin_pie/***do mojej formy to odrobinę za dużo masy – do porcji, która mi została dodałam trochę
mąki i usmażyłam z niej 4 placuszki :)****zapomniałam kupić
śmietanę, a że wierzch ciasta był dosyć nudny, zrobiłam z
czekolady pajęczynę z przyczajonym pająkiem i muchami – Halloween coraz bliżej ;)