Wykonanie
Uwielbiam
dynie pod każdą postacią. Uwielbiam też w niej to, że można dodawać ją zarówno do słonych, wytrawnych potraw jak i do słodkich wypieków. Przyznam szczerze, że
tarta dyniowa to moja pierwsza
tarta w życiu bo dopiero co niedawno zaopatrzyłam się w odpowiednią foremkę (w końcu po latach!) i z pewnością nie ostatnia jaką zrobię. Przepis nie jest mój i pochodzi z tej strony. :) Życzę udanych wypieków! :DSkładniki:Ciasto kruche:250 g
mąki pszennej150 g zimnego
masła1 łyżeczka
soliszczypta
cukru1
jajko1 łyżka zimnego
mlekaNadzienie:2 szklanki puree z dyni2
jajka1
żółtko1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejszczypta
soli2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki zmielonych
goździków1/4 łyżeczki
kardamonuWierzch:1 szklanka
śmietany 36%1 łyżeczka
cynamonuPrzygotowanie:
Masło posiekać nożem na drobne kawałki i połączyć z
jajkami,
żółtkiem,
mlekiem,
cukrem i
solą. Powstałą masę wymieszać szybko z
mąką, tak by ciasto nie zaczęło się lepić i było chłodne. Uformować w kulę i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.Formę do tarty wysmarować
masłem i podsypać
mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim dno i boki tarty. Ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Spód wyjąć z lodówki, zasypać kulkami ceramicznymi lub
suchą fasolą i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usunąć folię z obciążeniem i piec kolejne 5-10 minut aż spód się zarumieni. Upieczony spód schłodzić.Wszystkie składniki nadzienia przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Wylać ciasto na przygotowany spód. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 40-50 minut. Ciasto przestudzić i wstawić na noc do lodówki.Ubić kremówkę na sztywno i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać
cynamonem.