Wykonanie
Share the post "Jesienny omlet z piekarnika z karmelizowaną
gruszką i jabłkiem/Apple and pear dutch baby"Dziś przedstawiam przepis na idealne niedzielne śniadanie. Pyszny i puszysty omlet z piekarnika z karmelizowanymi
gruszkami i
jabłkami, polane
sosem karmelowym z odrobiną
whiskey. Można go też podać w charakterze deseru, np. z
lodami:) Polecam!Scroll down for English(2-3 porcje)Składniki na
sos karmelowy z
whiskey i
solą:1 szklanka
cukru1/4 szklanki
wody1/2 szklanki
śmietanki 30 lub 36%1 łyżka
whiskeyszczypta
soli (opcjonalnie)Składniki na ciasto :1 szklanka
mąki1/4 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soli3/4 szklanki
mleka4
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżka
masłaSkładniki na nadzienie :1 średnie
jabłko1
gruszka2 łyżki
masłacukier puder do posypaniaPrzygotowanie:W piekarniku nagrzanym do 220 oC umieść naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm.Zacznij od
sosu karmelowego: do małego rondelka z grubym dnem wsyp
cukier, wlej
wodę i wymieszaj tylko do momentu, aż cały
cukier będzie zamoczony. Gotuj na średnim ogniu, aż
cukier się rozpuści, wtedy zwiększ ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj (bez mieszania!!!) około 8 minut,
cukier nabierze bursztynowej barwy. Gdybyśmy w tym momencie zamieszali,
cukier ponownie by się skrystalizował. Zakręć teraz masą w rondelku aby całość miała jednolity kolor, zdejmij z ognia i bardzo ostrożnie dolej
śmietankę, cały czas mieszając trzepaczką, następnie dodaj
whiskey i opcjonalnie
sól. Wymieszaj masę, aż stanie się jednolita i odstaw do ostudzenia. Zanim spróbujesz, odczekaj kilka minut, gdyż prawie na pewno się poparzysz (z doświadczenia:P).Zabierz się teraz za omlet: roztrzep w miseczce wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Wyjmij z piekarnika nagrzaną formę i rozsmaruj w nim 1 łyżkę
masła, po czym wlej ciasto. Piecz przez 12-15 minut, aż omlet będzie puszysty i ładnie zarumieniony.Tymczasem, usuń z
jabłek i
gruszek gniazda nasienne (i skórki jeśli nie lubisz) i pokrój w plasterki. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z 2 łyżkami
masła, dodaj
jabłka i
gruszki i smaż do ładnego zarumienienia. Nie za długo aby się nie rozpadły.Wyjmij omlet z piekarnika, ułóż na nim
jabłka i
gruszki. Polej całość
sosem karmelowym i posyp
cukrem pudrem. Następnie pokrój jak pizzę i podawaj.Smacznego!

English versionApple and Pear Dutch Baby(2-3 servings)Ingredients for the salted
whiskey-caramel sauce:1 cup sugar1/4 cup water1/2 cup heavy cream1 tbsp bourbonpinch of salt (optional)Ingredients for the batter:1 cup
flour1/4 cup sugar1/2 tsp salt3/4 cup milk4 eggs1 tsp vanilla extract1 tablespoon butterIngredients for the filling:1 medium dessert apple1 pear2 tbsp butterpowdered sugar for dustingPreparation:Place a 25 cm baking dish or cast iron pan in the oven and preheat to 220 oC.Start caramel sauce: in a small heavy saucepan, add sugar and water and stir
very little, just enough to wet the sugar. Cook over medium heat until the sugar dissolves. After the sugar is dissolved, increase the heat and bring to a boil without stirring and cook for about 8 minutes or until the sugar is amber in color and just past the smoking point. If you stir before this your sugar will crystalize. You may now swirl to
make uniform in color. Remove from heat and being
very careful because the cream will bubble and splatter,
whisk in cream,
whiskey and salt, whisking constantly until combined. Set aside and let cool, it will thicken as it cools. Be
very careful, let it cool before testing.Start the dutch baby:
make the batter by mixing together all of the ingredients. Remove the preheated pan or baking dish from the oven, add 1 tbsp butter and
pour in the batter. Bake for 12-15 minutes or until puffed and golden brown.Meanwhile, peel,
core, and thinly slice the apple and pear. In a sauté pan or skillet, heat 2 tbsp of the butter over medium-high heat and add the apples and pears. Cook until crisp-tender about 3 minutes, do not overcook. When apples are tender, remove from pan and set aside.Remove Dutch Baby from the oven and arrange the apples and pears in a fan formation. Drizzle with thecaramel sauce and dust with the powdered sugar. Cut into wedges, and
serve.Enjoy!

Share the post "Jesienny omlet z piekarnika z karmelizowaną
gruszką i jabłkiem/Apple and pear dutch baby"



