Wykonanie
Share the post "Wieniec z nutellą i
gruszkami / Nutella pear wreath"Dziś przedstawiam doskonały pomysł na przepyszny deser, który na pewno każdemu poprawi nastrój w te ponure dni. Puszysty i słodki wieniec
drożdżowy z dużą ilością nutelli i
gruszek, doskonały do
kawy czy
herbaty. Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia i na pewno każdy da sobie z tym radę. Zapewniam, że warto!Scroll down for recipe in English

(1 wieniec)Składniki na ciasto:2 1/4 łyżeczki
drożdży instant1 łyżka
cukru3/4 szklanki
mleka 3,2 %, lekko podgrzanego1 duże
żółtko (lub jedno małe
jajko)2 łyżki
masła, roztopionego i chłodzonego2 1/4 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soliSkładniki na nadzienie:1 czubata szklanka nutelli (podgrzanej przez 30 s w mikrofalówce)1 czubata szklanka pokrojonych w 1 cm kostkę
gruszek1 roztrzepane
jajko do wysmarowania ciasta
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:W średniej misce dokładnie wymieszaj
drożdże,
cukier i
mleko. Odstaw na 5-10 minut, do pojawienia się piany na powierzchni, po czym wmieszaj
żółtko i
masło.W dużej misce miksera wymieszaj
mąkę z
solą, po czym dodaj mieszankę
drożdżową. Miksuj na średnich obrotach aż powstanie jednolite ciasto, zmniejsz obroty i miksuj kolejne 5 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie dochodziło od ścianek misy. Gdy ciasto będzie zbyt suche dodaj odrobinę
mleka, a gdy będzie zbyt mokre, dodawaj po trochu
mąki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Umieść ciasto w naoliwionej misce, przykryj folią aluminiową lub ręcznikiem i odstaw na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, natłuść blaszkę do pieczenia.Przełóż wyrośnięte ciasto na posypaną
mąką powierzchnię i zagnieć dwukrotnie rękami, aby pozbyć się nagromadzonego powietrza. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40×30 cm, następnie rozsmaruj na jego powierzchni nutellę, pozostawiając 2 cm brzegi, po czym wyłóż równomiernie
gruszki.Zaczynając od dłuższego
boku ciasta,
zwiń je w ciasny rulon, tak by łączenie znalazło się na jego dole. Następnie przetnij rulon wzdłuż na pół pozostawiając nietkniętą 3 cm końcówkę. Zawiń wokół siebie obie połówki w spiralę i połącz końce tworząc wieniec.Przełóż wieniec na blaszkę i wysmaruj roztrzepanym
jajkiem.Piecz przez 20-25 minut, do ładnego zarumienienia, a po wyjęciu odstaw do ostygnięcia na 30 minut. Posyp
cukrem pudrem przed podaniem.Smacznego!

English versionPear nutella wreath(1 wreath)Ingredients for the dough:2 1/4 teaspoons instant yeast1 tablespoons sugar3/4 cup whole milk, lukewarm1 large egg yolk2 tablespoons unsalted butter, melted and cooled2 1/4 cups all-purpose
flour1/2 teaspoon saltIngredients for the filling:1 heaping cup Nutella (microwaved for 30 s)1 heaping cup of pear, cut into 1 cm dice1 large egg, beaten for egg washpowdered sugar, for dustingPreparation:In a medium bowl, stir together the yeast, sugar, and milk. Allow to sit for 5-10 minutes, until foamy and frothy.
Whisk in the egg yolk and melted butter.In a bowl of stand mixer,
whisk together the
flour and salt.
Pour the milk mixture over the dry ingredients and stir together until a rough dough is formed. Next mix on low speed for 5 minutes, or until the dough springs back when lightly touched. Shape into a ball and place in a large, greased bowl. Cover loosely with plastic wrap and allow to rise for 1 hour, or until doubled in size.Preheat the oven to 180 oC, and grease a 25 cm pan
cake.Place the risen dough onto a lightly floured surface and knead twice. Roll the dough into a rough rectangular shape of about 40×30 cm. Nutella over the prepared dough, leaving a 2 cm or so border around the sides. Evenly distribute the chopped pear.Starting at the longest
side of the dough closest to you, begin to roll the dough into a bumpy log. Be sure to finish with the
seam side down. Tuck the ends of the log underneath. With a sharp knife, cut the log in half down its middle, leaving 3 cm of the edge uncut.
Braid the two pieces by carefully lifting the left strand over the right strand, repeating this motion and adjusting as necessary until you have reached the bottom. Press together to seal. Join together the two ends to form a wreath shape, and press together. Using two swift hands, lift the wreath into the prepared pan. Brush the dough with the beaten egg.Bake for 20-25 minutes, until golden brown and bubbling. Allow to cool for 30 minutes before dusting with powdered sugar and serving.Enjoy!

Share the post "Wieniec z nutellą i
gruszkami / Nutella pear wreath"



