ßßß Cookit - przepis na CIASTKA BRZOSKWINKI

CIASTKA BRZOSKWINKI

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka brzoskwinki to kruche ciastka z kremem czekoladowym. Bardzo pięknie się prezentują i są bardzo smaczne, idealne na różnego rodzaju przyjęcia itp. Polecam.
SKŁADNIKI : na około 15 ciastek po złożeniu
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki
później :
2 szklanki mąki pszennej na nadzienie :
około 1/2 szklanki nutelli lub ulubiony dżem
do barwienia :
1 szklanka mleka
barwniki spożywcze; czerwony, żółty, pomarańczowy lub lekko zielony
około 1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE :
Jaja, cukier i cukier waniliowy mieszamy mikserem, wlewamy olej i dalej miksując wsypujemy 2 łyżki mąki z proszkiem do pieczenia. Masę odkładamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
Następnie po godzinie dodajemy 2 szklanki mąki i mieszamy. Otrzymujemy dość kleiste ciasto z którego formujemy (naoliwionymi rękoma) kulki małego orzecha włoskiego. Jeżeli ciasto jest bardzo klejące dosypujemy trochę mąki.
Układamy kulki na blaszce (troszkę się spłaszczą ale tak ma być) i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C. Ciastka nie powinny się zrumienić.
Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy w dolnej części ciastek, miejsce na pestki. Wydrążone środki kruszymy do miseczki i mieszamy je z nutellą lub dżemem ( gdyby masy brakło nadziewamy resztę połówek czekoladą wymieszaną z płatkami kukurydzianymi ).
Nakładamy masę do ciastek i sklejamy połówki.
Szklankę mleka rozlewamy do trzech miseczek w których rozpuszczamy barwniki, każdy osobno. Maczamy każdą brzoskwinkę w mleku z barwnikiem, każdą stronę w innym kolorze. Ciastka obtaczamy w drobnym cukrze. Pozostawiamy do wyschnięcia, następnie przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Kilka listków zrobiłam z marcepanu jednak nie są konieczne.
Ciastka są miękkie dopiero po kilku godzinach a najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/05/ciastka-brzoskwinki.html