ßßß Cookit - przepis na " Ciastka brzoskwiniki "

" Ciastka brzoskwiniki "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Rogaliki ...
Jabłecznik »
Obiecałam niedawno autorce innego bloga kulinarnego że w najbliższym czasie dodam przepis na te ciastka i słowa dotrzymuję :)
Basinepichcenie oto obiecany wpis :)
Idealne ciasteczka dla łasuchów lubiących nutellę,ja osobiście nie przepadam za nią ale sądze że smakosze nutelli nie pogardzą tymi ciasteczkami,moi byli zychwyceni :)
Przepis znalazłam gdzieś w internecia ale było to już dość dawno i niestety nie pamiętam z jakiej strony pochodzi.
Składniki ( na około 30 ciasteczek)
250 ml oleju
22 dkg cukru
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
50 dkg mąki pszennej + 4 łyżki
Dodatkowo:
okruszki z wydrążenia ciastek
1 szkl nutelli
1 szkl zimnego mleka
barwniki spożywcze: czerwony,żółty,pomarańczowy
cukier do obtoczenia ( około 1 szkl.)
Wykonanie:
Jajka,cukier i cukier waniliowy dobrze wymieszać w misce ( można widelcem lub trzepaczką rózgową,nie trzeba ubijać) następnie dodajemy 4 łyżki mąki,olej,proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na 1 godz.
Po upływie tego czasu dodajemy resztę mąki i dokładnie mieszamy ( miksujemy) wszystko razem (Ciasto jest dosyć lepkie)
Ręce opruszamy delikatnie mąką i nabierając po troszkę ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( nie za duże)
Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3-4 cm.
Pieczemy w 180°C około 20 min.do czasu delikatnego zarumienienia ( piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół,przy termoobiegu ciasteczka pękają)
Po upieczeniu studzimy ciastka na kratce a następnie łyżeczką drążymy dziurki od spodu ciastek ( okruszki pozostawiamy do nadzienia)
Nutellę mieszamy z okruszkami ciastek i tak powstałym nadzieniem wypełniamy dziurki w ciasteczkach a następnie sklejamy po 2 tworząc brzoskwinie.
Mleko wlewamy do 3 miseczek i w każdej porcji rozprowadzamy 1 barwnik.
Każde ciasteczko zanurzamy na moment w kolorowym mleku,każdy bok ciasteczka w innym kolorze.Następnie obtaczamy w cukrze i odkładamy na kratkę do podeschnięcia.
Ciasteczka najlepsze są na 2 dzień ( w pierwszy są dość twarde).
Przechowujemy w zamkniętym pojemniczku.
Smacznej zabawy :))
piątek, 15 listopada 2013, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/11/Ciastka-brzoskwiniki.html