Wykonanie
Nie może również zabraknąć muffinek z
dżemem. Ja upiekłam je z
dżemem truskawkowym, ale każdy może użyć swojego ulubionego smaku.
Składniki: ( na 12 muffinek )300g
mąki pszennej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,180ml
oleju,4
jaja,4 łyżki
mleka,300g
cukru,16g
cukru waniliowego,
dżem,szklanka
cukru pudru,drobne cukiereczki do dekoracji.Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
cukrem oraz
cukrem waniliowym.
Jajka roztrzepać z
mlekiem i
olejem. Połączyć
jajka z
mąką, mieszać do momentu aż nie będzie grudek. Do blaszki z wgłębieniami włożyć papilotki i na ich dno nałożyć ciasto, tak by dno było dobrze nim pokryte. Następnie nałożyć na sam środek po łyżeczce
dżemu i przykryć górę drugą częścią ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 22-25minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Przygotować
lukier:
cukier puder wymieszać z 3-4 łyżkami gorącej
wody - mieszać do momentu pozbycia się grudek. Górę muffinek polać lukrem i udekorować cukiereczkami.
Smacznego!!!