ßßß Cookit - przepis na OGÓRKI KONSERWOWE

OGÓRKI KONSERWOWE

nazwa

Wykonanie

Ogórków konserwowych raczej nie brakuje w mojej spiżarni, robię je co roku i zawsze są bardzo smaczne i chrupiące. Są idealne do sałatek, surówek, koreczków itp. Polecam mój przepis.
SKŁADNIKI :
3 kg małych ogórków
3 litry wody ( nie musi być gotowana )
3 szklanki octu
9 łyżek cukru
4 łyżki soli
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarnkach
gorczyca
koper już kwitnący
kilka ząbków czosnku
1 spora marchew pokrojona w talarki
1 papryka czerwona pokrojona w plastry
litrowe słoiki
PRZYGOTOWANIE :
Do każdego słoika litrowego układamy po gałązce kopru, wsypujemy po 1/2 łyżeczki gorczycy, dodajemy po listku laurowym, 2-3 ziarnkach angielskich, kilku ziarnkach pieprzu oraz po jednym ząbku czosnku.
Układamy ciasno ogórki, dodajemy jeszcze do słoika po kawałku papryki i 1-2 plasterkach marchewki.
W dużym garnku mieszamy ciepłą wodę z cukrem, solą i octem. Zalewą napełniamy słoiki z ogórkami, dokładnie zakręcamy.
Układamy przetwory w dużym garnku, zalewamy ciepłą wodą do szyjki słoika. Gotujemy 5 minut licząc czas od zagotowania się wody w garnku.
Tyle minut gotowania w zupełności wystarczy, natomiast ogórki będą chrupiące a nie miękkie.
Polecam mój sprawdzony przepis.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/07/ogorki-konserwowe.html