Wykonanie
Podstawowy, regionalny przepis ,który jednak każda gospodyni przygotowuje. na ciut własny sposób. Ogóreczki wyjęte z takiej zalewy są kruchutkie , przyjemnie słodkawe i lekko kwaskowate , a dodatkowo mają wspaniały aromat warzyw, w których pływały . W sam raz, na kanapeczkę lub do pogryzania . Moja rodzinka, uważa je za najlepsze na świecie . Niestety, są udane tylko jeśli użyjemy bardzo , ale to bardzo, świeżych
ogórków z każdych innych nie będą już tak chrupiące .
Składniki :1,5 kg
ogórków1/2 małej
czerwonej papryki1 mała
marchewka1 łyżeczka
gorczycy białej1 łyżeczka ziaren
pieprzukilka ziaren
ziela angielskiego – po 3 na słoikkilka
liści laurowych -po jednym na słoikkilka baldachów
kopruzalew a :1,5 l
wody1 szklanka
octu 10 %1 szklanka
cukru1,5 płaskiej łyżki
soli2 średniej wielkości
cebuleOgórki myjemy . Do słoików wsypujemy po szczypcie ziaren
gorczycy , wkładamy 1/2 baldachu
kopra , można dodać także pociętych łodyg .
Paprykę i
marchewkę oczyszczamy i kroimy w dowolne kawałki , wsypujemy do słoika . Układamy w słoikach
ogórki , wsuwamy po jednym liściu laurowym na słoik oraz po kilka ziaren
pieprzu i
ziela angielskiego , kawałek kwiatu
kopru . Składniki na zalewę , wlewamy i wsypujemy do garnka , dodając pokrojone w kosteczkę
cebule i zagotowujemy . Gorącą zalewą, zalewamy
ogórki i zakręcamy , odstawiając dnem do góry . Pozostawiamy do drugiego dnia . Następnego dnia zagotowujemy
wodę w garnku i wstawiamy do wrzątku ( dno garnka wyłóżcie ścierką ) nasze słoiki z
ogórkami . Pasteryzujemy tylko 3-4 minuty . Wyjmujemy i znowu odstawiamy dnem do góry do ostygnięcia . Gotowe 😉