ßßß Cookit - przepis na Pulpety z indyka w sosie koperkowym z mizerią i młodymi ziemniakami

Pulpety z indyka w sosie koperkowym z mizerią i młodymi ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Przepis: Ogórki kartuskie (ogórki konserwowe) są chrupiące i mają łagodny słodko kwaśny smak. Doskonale sprawdzają się jako przekąska jak i do sałatek. Wypróbuj nasz przepis na kartuskie ogórki konserwowe.
Składniki:
ok. 4 kg ogórków,
papryka czerwona ok. 5 szt,
marchewka ok. 6 szt,
cebula ok. 6 szt,
Zalewa:
3 litry wody,
0,5 litra octu 10%,
12 dag soli,
55 dag cukru,
Przyprawy:
· gorczyca, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, koper, chrzan.
Zalewa:
Gotujemy wodę, wsypujemy cukier i sól, mieszamy i doprowadzić do ponownego wrzenia. Kiedy zagotuje się, wlewamy ocet i zdejmujemy z ognia.
Ogórki dokładnie myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Cebulę kroimy w plasterki lub półplasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Do wcześniej przygotowanych słoików wsypujemy przyprawy. Ja daję do każdego słoika: płaską łyżeczkę gorczycy, 2-3 ziarenka ziela, 1 duży lub 2 małe liście laurowe, 6-8 ziarenek pieprzu, kawałek chrzanu, pokrojony koper.
Następnie dodajemy po 2-3 krążki cebuli i garść pokrojonej marchewki. W tak przygotowane słoiki ciasno układamy ogórki. W odstępy między ogórkami wkładamy paseczki papryki. Luki na wierzchu uzupełniamy marchewką i papryką. Ogórki zalewamy ostudzoną zalewą zakręcamy i pozostawiamy na minimum 6 godzin (ja zostawiam na całą noc).
Słoiki z ogórkami ustawiamy w garnku z wodą i wolno doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 3 min. i wyłączamy gaz. Pozostawiamy w gorącej wodzie jeszcze przez 5-6 min. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://kozakgotuje.pl/ogorki-kartuskie