Wykonanie
Przepis:
Ogórki kartuskie (
ogórki konserwowe) są chrupiące i mają łagodny słodko kwaśny smak. Doskonale sprawdzają się jako przekąska jak i do sałatek. Wypróbuj nasz przepis na kartuskie
ogórki konserwowe.Składniki:ok. 4 kg
ogórków,
papryka czerwona ok. 5 szt,
marchewka ok. 6 szt,
cebula ok. 6 szt,Zalewa:3 litry
wody,0,5 litra
octu 10%,12 dag
soli,55 dag
cukru,
Przyprawy:·
gorczyca,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty,
liść laurowy,
koper,
chrzan.Zalewa:Gotujemy
wodę, wsypujemy
cukier i
sól, mieszamy i doprowadzić do ponownego wrzenia. Kiedy zagotuje się, wlewamy
ocet i zdejmujemy z ognia.
Ogórki dokładnie myjemy.
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę lub talarki.
Cebulę kroimy w plasterki lub półplasterki. Z
papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Do wcześniej przygotowanych słoików wsypujemy
przyprawy. Ja
daję do każdego słoika: płaską łyżeczkę
gorczycy, 2-3 ziarenka ziela, 1 duży lub 2 małe
liście laurowe, 6-8 ziarenek
pieprzu, kawałek
chrzanu, pokrojony
koper.Następnie dodajemy po 2-3 krążki
cebuli i garść pokrojonej
marchewki. W tak przygotowane słoiki ciasno układamy
ogórki. W odstępy
między ogórkami wkładamy paseczki
papryki. Luki na wierzchu uzupełniamy
marchewką i
papryką.
Ogórki zalewamy ostudzoną zalewą zakręcamy i pozostawiamy na minimum 6 godzin (ja zostawiam na całą noc).Słoiki z
ogórkami ustawiamy w garnku z
wodą i wolno doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 3 min. i wyłączamy gaz. Pozostawiamy w gorącej wodzie jeszcze przez 5-6 min. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.Smacznego!