Wykonanie
Mazurek kajmakowy z otoczką
orzechową, idealny na Święta Wielkanocne.
SKŁADNIKI :300 g
mąki pszennej (około 2 szklanki)150 g
masła1
żółtko80 g
cukru pudruszczypta
proszku do pieczeniaDEKORACYJNA ROZETKA :250 g
mąki50 g
migdałów zmielonych3 łyżki
cukru pudru100 g
margaryny2 łyżki
śmietanyCiasto zagniatamy,powinno być luźnej konsystencji,tak aby się dało ozdobnie wyciskać szprycą.MASA :1/2 puszki gotowej masy kajmakowej lub
mleka słodzonego w puszcze gotowanego w wodzie 2 godziny.
suszone morelerodzynkidowolne
orzechy do dekoracji
lukier do dekoracji
dżem pomarańczowy lub powidłaPRZYGOTOWANIE :Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto,gdyby nie chciało się zagnieść dodajemy 1 łyżkę gęstej
śmietany.Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy,podsypując je
mąką.Wykładamy
ciastem formę 35/25 wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównując brzegi,najlepiej je odciąć a z reszty ciasta przygotować zajączki.Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku 180 *C.Na ostygnięte ciasto wyciskamy dekoracyjnie,boczne rozetki.Pieczemy ciasto jeszcze 10 minut aż boki się upieką.Na zimny mazurek rozsmarowujemy cienką warstwę
dżemu,wykładamy 1/2 puszki masy kajmakowej,ładnie ją rozsmarowując.Mazurek dekorujemy dowolnie,tak jak nam najbardziej będzie się podobało.Smacznego.