ßßß Cookit - przepis na MAZUREK KAJMAKOWY

MAZUREK KAJMAKOWY

nazwa

Wykonanie

Mazurek kajmakowy z otoczką orzechową, idealny na Święta Wielkanocne.
SKŁADNIKI :
300 g mąki pszennej (około 2 szklanki)
150 g masła
1 żółtko
80 g cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia
DEKORACYJNA ROZETKA :
250 g mąki
50 g migdałów zmielonych
3 łyżki cukru pudru
100 g margaryny
2 łyżki śmietany
Ciasto zagniatamy,powinno być luźnej konsystencji,tak aby się dało ozdobnie wyciskać szprycą.
MASA :
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej lub mleka słodzonego w puszcze gotowanego w wodzie 2 godziny.
suszone morele
rodzynki
dowolne orzechy do dekoracji
lukier do dekoracji
dżem pomarańczowy lub powidła
PRZYGOTOWANIE :
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto,gdyby nie chciało się zagnieść dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany.Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy,podsypując je mąką.Wykładamy ciastem formę 35/25 wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównując brzegi,najlepiej je odciąć a z reszty ciasta przygotować zajączki.
Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku 180 *C.
Na ostygnięte ciasto wyciskamy dekoracyjnie,boczne rozetki.Pieczemy ciasto jeszcze 10 minut aż boki się upieką.
Na zimny mazurek rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu,wykładamy 1/2 puszki masy kajmakowej,ładnie ją rozsmarowując.Mazurek dekorujemy dowolnie,tak jak nam najbardziej będzie się podobało.Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/04/mazurek-kajmakowy.html