Wykonanie
Niektóre babcie pieką super drożdżowce, pyszne serniki czy metrowce. Moja babcia jest mistrzynią chruścików i kruchego z
dżemem. Delikatne, maślane, rozpływające się w ustach, słodkie, kruche i klejące od
dżemu. Nic nie znika tak szybko. Czasami na niedzielę potrzeba nawet dwóch blach. Jest jeszcze jedna zaleta tego ciasta. Można przy jego przygotowaniu wykorzystać każdy
dżem, ten który mamy pod ręką lub ten, który najbardziej lubimy. Zapraszam, bo naprawdę warto.2 szkl
mąki pszennej2
żółtka2 łyżki
śmietany kwaśnej2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
masłaskórka otarta z jednej
pomarańczydżem pomarańczowymigdały- Z
mąki,
masła,
żółtek,
śmietany,
proszku do pieczenia i
skórki pomarańczowej zagniatamy ciasto. Kiedy będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk wstawiamy je na minimum godzinę do lodówki.- Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy
bułką tartą. Układamy na niej ciasto na grubość 3-4 mm. Wykładamy papierem do pieczenia i przysypujemy
fasolą. Pieczemy w temp 180 C przez 15 minut.- Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy
fasolę i papier do pieczenia.- Na cieście układamy
dżem oraz poszarpane kawałki pozostałego ciasta. Wstawiamy ponownie na 15 minut do piekarnika.- Po upieczeniu posypujemy
migdałami - możemy je uprażyć. Zanim wyjmiemy ciasto z formy pozwólmy mu ostygnąć.Smacznego:)