Wykonanie
Keks jest świetnym
ciastem na chłodne jesienne dni, bardzo często również gości u mnie na świątecznym
stole, gdyż jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Ten przepis bardzo przypadł mi do gustu, gdyż keks wychodzi z niego bardzo delikatny i smakuje wszystkim. W keksie lubię kolory, więc często dodaję
ananasa kandyzowanego kolorowego, ale tak naprawdę
bakalie można dodać jakie kto lubi.
Składniki:(na 2 foremki o wymiarach 23 cm x 11 cm x 7 cm)25 dag
mąki pszennej25 dag
margaryny lub
masła25 dag
cukru pudru5 jaj2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
spirytusu lub
wódki50 dag
bakalii (
orzechy,
migdały suszone morele,
rodzynki,
ananas kandyzowany)
cukier puder do oprószenia keksa po upieczeniuPrzygotowanie:
Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką
mąki.Utrzeć
margarynę z
cukrem, ucierając dodawać po jednym
żółtku, gdy masa zmieni kolor na jasny dodać
alkohol.Powstałą masę wymieszać z przesianą
mąką i proszkiem, dodać pianę z ubitych
białek i delikatnie wymieszać.Wsypać przygotowane
bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto.Wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Jeśli pod koniec pieczenia keks się za bardzo przypieka, przykryć go papierem do pieczenia.Po wystudzeniu oprószyć
cukrem pudrem. Keks jest najlepszy po schłodzeniu go w lodówce.