ßßß
Keks jest świetnym ciastem na chłodne jesienne dni, bardzo często również gości u mnie na świątecznym stole, gdyż jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Ten przepis bardzo przypadł mi do gustu, gdyż keks wychodzi z niego bardzo delikatny i smakuje wszystkim. W keksie lubię kolory, więc często dodaję ananasa kandyzowanego kolorowego, ale tak naprawdę bakalie można dodać jakie kto lubi.
Składniki:(na 2 foremki o wymiarach 23 cm x 11 cm x 7 cm)25 dag mąki pszennej25 dag margaryny lub masła25 dag cukru pudru5 jaj2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka spirytusu lub wódki50 dag bakalii (orzechy, migdały suszone morele, rodzynki, ananas kandyzowany)cukier puder do oprószenia keksa po upieczeniuPrzygotowanie:Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.Utrzeć margarynę z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku, gdy masa zmieni kolor na jasny dodać alkohol.Powstałą masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem, dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać.Wsypać przygotowane bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto.Wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Jeśli pod koniec pieczenia keks się za bardzo przypieka, przykryć go papierem do pieczenia.Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Keks jest najlepszy po schłodzeniu go w lodówce.