ßßß Cookit - przepis na Keks wyśmienity

Keks wyśmienity

nazwa

Wykonanie

Keks jest świetnym ciastem na chłodne jesienne dni, bardzo często również gości u mnie na świątecznym stole, gdyż jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Ten przepis bardzo przypadł mi do gustu, gdyż keks wychodzi z niego bardzo delikatny i smakuje wszystkim. W keksie lubię kolory, więc często dodaję ananasa kandyzowanego kolorowego, ale tak naprawdę bakalie można dodać jakie kto lubi.
Składniki:
(na 2 foremki o wymiarach 23 cm x 11 cm x 7 cm)
25 dag mąki pszennej
25 dag margaryny lub masła
25 dag cukru pudru
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu lub wódki
50 dag bakalii (orzechy, migdały suszone morele, rodzynki, ananas kandyzowany)
cukier puder do oprószenia keksa po upieczeniu
Przygotowanie:
Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
Utrzeć margarynę z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku, gdy masa zmieni kolor na jasny dodać alkohol.
Powstałą masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem, dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać.
Wsypać przygotowane bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto.
Wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Jeśli pod koniec pieczenia keks się za bardzo przypieka, przykryć go papierem do pieczenia.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Keks jest najlepszy po schłodzeniu go w lodówce.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/10/keks-wysmienity.html