Wykonanie
To chyba będą ostatnie
ciasteczka w tym roku, więc dobrze że są takie kolorowe i radosne :) Są delikatne, miękkie i kruche. Nie są też zbyt słodkie, dlatego bardzo pasują do nich
lukier i
owocowe posypki.


Składniki :2 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 duże lub 4 małe
żółtka120 g. miękkiego
masła3 łyżki gęstej
śmietany1 łyżeczka ekstraktu
migdałowegoLukier :sok z połowy
cytryny0,5 szklanki
cukru pudruDodatkowo :
owocowe posypkiPrzygotowanie :Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i zagniatam w jednolite, elastyczne i miękkie ciasto. Rozwałkowuję je na grubość ok. 0,5 cm i wycinam prostokąty. Przygotowane
ciasteczka układam na blachach wyłożonych papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (termoobieg) lub 180 stopni C (góra- dół). Piekę kilkanaście minut, sprawdzam czy są upieczone.
Ciasteczka powinny się zezłocić. Pozostawiam je do całkowitego ostudzenia.Z
cukru pudru i
soku z cytryny przygotowuję gęsty
lukier, nakładam go na
ciastka za pomocą pędzelka. Jeszcze mokry
lukier oprószam obficie kolorowymi posypkami.Przepis autorski.
