Wykonanie
SKŁADNIKI: na 35-45 małych ptysi
1 szklanka
wody1/2 kostki
margaryny4
jajka1 szklanka
mąki pszennejMASA:2
kubki śmietany 30% (200 ml)2
cukry waniliowe1 duża łyżka
żelatyny( rozpuszczona w 4-6 łyżkach ciepłej
wody)2
serki waniliowe (200 ml)Dodatkowo:drzem
truskawkowycukier puder lub płynna
czekoladapapier do pieczenia
Wodę i
margarynę,zagotowujemy. Gdy
margaryna się rozpuści dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą.Odstawiamy masę do ostygnięcia.Po przestygnięciu do masy dodajemy
jajka i mikserem lub trzepaczką mieszamy aż składniki się dokładnie połączą,uzyskamy masę gęstego,klejącego ciasta.Tak przygotowane ciasto nakładamy szprycą lub łyżką (małe porcję) na blachę wyłożoną papierem.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200*C,pieczemy ptysie około 15-20 minut.Wyciągamy,zostawiamy aż przestygną.
Śmietany (bardzo zimne)wlewamy do wysokiego naczynia.Miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywności,dodajemy
cukier waniliowy i dalej miksujemy,następnie wlewamy namoczoną
żelatynę,miksujemy, na sam koniec
serek waniliowy.
Śmietanę chłodzimy w lodówce(powinna ładnie zastygną ć).Ptysie przecinamy,smarujemy
dżemem truskawkowym,nakładamy po łyżce gęstej
śmietany.Układamy je na papierze,pudrujemy lub ozdabiamy płynną
czekoladą.Smacznego!