Wykonanie

Podejrzałam ten przepis w programie bardzo sympatycznego pana Piotra. Niestety włączam telewizor w trakcie nocnego karmienia, dlatego rzadko trafiam na początek czegokolwiek. Oglądam, zazwyczaj bezmyślnie, jakieś powtórki z warsztatów kulinarnych, szefa w domu, słodkiego
drania i wiele innych programów, które znam na pamięć. Jednak tej nocy uwagę przykuł
chleb, który powstał, prawie, w trakcie programu. Miał ciekawą, modną dzisiaj, rustykalna formę i zajadał się nim, maczając grube pajdy w
rybnej zupie, prawdziwy Irlandczyk.

Przepis na chowder jest mój, ale nie wpadłabym na to, żeby zamoczyć w nim
chleb na sodzie! Jest genialnie, prosto i smacznie. Tak jak lubię, no i "Mały" strawił całość bez nocnych rewolucjiJestem pewna, że i polscy
rybacy nie pogardziliby miską takiej zupy, nawet jeśli łowią tylko
flądrySkładniki na 6 porcji:400 g
dorsza, filet1
cebulapor2 ząbki
czosnku10
młodych ziemniaków10
pieczarekskórka otarta z połowy
cytrynysok z połówki
cytrynypietruszkaoliwa i
masło, do smażenia
białe wino, do podlewania150 g
śmietany 18% z Piątnicy
sól i
pieprz
Potrzebujemy dużą patelnię i duży rondel lub garnek z grubym dnem.
Ziemniaki ugotować w łupinkach. Ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki. Wymieszać z posiekaną
natką, łyżką
oliwy i
solą. Odstawić.
Por pokroić na cienkie plasterki.W garnku, do którego przełożymy zawartość patelni, smażyć, na łyżce
masła i łyżce
oliwy, skórkę, przeciśnięty
czosnek i
por. Kiedy
por jest już szklisty dodać
ziemniaki i smażyć na lekko złocisty kolor. W trakcie smażenia podlewać
winem (kiedy warzywa przywierają do dna). Na dużej patelni smażyć
pieczarki na bardzo dużym ogniu, aż do uzyskania brązowego koloru. Przełożyć
pieczarki do garnka z
ziemniakami. Zalać całość wrzątkiem i chwilę gotować na małym ogniu. Zahartować
śmietanę wywarem i dodać do zupy. W tym czasie na patelnię, na której były
pieczarki wycisnąć
sok z cytryny, wlać dwie łyżki
oliwy, posolić, popierzyć i rozgrzać. Umyty i osuszony filet ułożyć
mięsem na patelnię i smażyć, tylko z tej strony, trzy minuty. Zdjąć z patelni i ostudzić. Wrzucić do zupy i delikatnie wymieszać.
Chleb irlandzki:2,5 szklanki
mąki pszennej 6502,5 szklanki
mąki pszennej razowej0,5 litra
maślankipo 1 łyżeczce
soli,
brązowego cukru i
sodySuche składniki wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Dodać
maślankę i wyrobić gładkie ciasto. Rozgrzać piekarnik wraz z blaszką (keksówką) do 230 stopni. Uformowany chlebek naciąć ukośnie i przełożyć do rozgrzanej foremki. Piec 10 minut w 230 stopniach i kolejne 30 w 200 stopniach.Podać jeszcze ciepły z gorącą zupą.Delicious!! !