ßßß
Składniki na 4 porcje :2 duże ziemniaki6 ząbków czosnku150 ml mleka 2%4 łyżki śmietany 18%50g masła100g pieczarek pokrojonych w plasterkisok z 1/2 cytryny1 łyżka stołowa oliwy z oliwek4 porcje dorsza ze skórą (ok.175g każda)świeżo mielony czarny pieprz, sólZiemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania posolić. Odcedzić, odparować i utłuc. W czasie gotowania ziemniaków, nieobrane ząbki czosnku wrzucić na wrzątek, po chwili osączyć, przepłukać zimną wodą i powtórzyć takie blanszowanie jeszcze dwukrotnie. Obrać ząbki czosnku ze skórki, rozgnieść i wmieszać do utłuczonych ziemniaków.Zagotować mleko i powolutku wlewać do ziemniaczanego puree, doprawiając solą i pieprzem. Następnie powoli wmieszać śmietanę - do powstania jedwabistej masy. Na koniec wmieszać połowę masła pokrojonego w kosteczkę.W tym czasie w rondlu rozgrzać pozostałe masło i podsmażyć na nim pieczarki na wolnym ogniu (przez 4 minuty). Wlać sok z cytryny i gotować (potrząsając rondlem) aż całość będzie bardzo gorąca.Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Położyć porcje ryby skórą do dołu i smażyć 6-7 minut, aż mięso stwardnieje. Wtedy obrócić je na drugą stronę i smażyć chwilę (niecałą minutę, 90% czasu smażenia powinno się odbywać na stronie pokrytej skórą).Przed podaniem nałożyć puree na środek talerzy obiadowych, na nim ułożyć dorsza i posypać dookoła podsmażonymi pieczarkami.
1 porcja to ok. 450 kcal, węglowodany: 20g, białko: 49g, tłuszcz: 22g
SMACZNEGO!