Wykonanie
Gdy przychodzi weekend w końcu mam chwilę, żeby ugotować coś nowego. Mimo, że piękna pogoda zachęca do spacerów, marszobiegów (mam na koncie 5km wczoraj), jazdy na rowerze i spędzania czasu na powietrzu, to udało mi się przyrządzić coś pysznego.Wspominałam już nie raz, że bardzo cenię Gordona Ramsaya i uważam go za jednego z najlepszych kucharzy ever - dziś
dorsz inspirowany jego przepisem. Bardzo smaczny! Zapraszam do wypróbowania i przekonania się, że
ryba z patelni nie musi być w panierce i można ją usmażyć jedynie na jednej łyżce
oliwy, a z aksamitnym puree i cytrynowymi
pieczarkami będzie smakować fenomenalnie. W dodatku przepis nie jest skomplikowany, sprawdźcie sami:

Składniki na 4 porcje :2 duże
ziemniaki6 ząbków
czosnku150 ml
mleka 2%4 łyżki
śmietany 18%50g
masła100g
pieczarek pokrojonych w plasterkisok z 1/2
cytryny1 łyżka stołowa
oliwy z oliwek4 porcje
dorsza ze skórą (ok.175g każda)świeżo mielony
czarny pieprz,
sólZiemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania posolić. Odcedzić, odparować i utłuc. W czasie gotowania
ziemniaków, nieobrane ząbki
czosnku wrzucić na wrzątek, po chwili osączyć, przepłukać zimną
wodą i powtórzyć takie blanszowanie jeszcze dwukrotnie. Obrać ząbki
czosnku ze skórki, rozgnieść i wmieszać do utłuczonych
ziemniaków.Zagotować
mleko i powolutku wlewać do ziemniaczanego puree, doprawiając
solą i
pieprzem. Następnie powoli wmieszać
śmietanę - do powstania jedwabistej masy. Na koniec wmieszać połowę
masła pokrojonego w kosteczkę.W tym czasie w rondlu rozgrzać pozostałe
masło i podsmażyć na nim
pieczarki na wolnym ogniu (przez 4 minuty). Wlać
sok z cytryny i gotować (potrząsając rondlem) aż całość będzie bardzo gorąca.Na patelni z grubym dnem rozgrzać
oliwę z oliwek. Położyć porcje
ryby skórą do dołu i smażyć 6-7 minut, aż
mięso stwardnieje. Wtedy obrócić je na drugą stronę i smażyć chwilę (niecałą minutę, 90% czasu smażenia powinno się odbywać na stronie pokrytej skórą).Przed podaniem nałożyć puree na środek talerzy obiadowych, na nim ułożyć
dorsza i posypać dookoła podsmażonymi
pieczarkami.

1 porcja to ok. 450 kcal, węglowodany: 20g,
białko: 49g, tłuszcz: 22g

SMACZNEGO!