Wykonanie
Taką
jadłam za dzieciaka, to jest właśnie ten smak, wiele osób robi ją na bazie
żuru, to zupełnie inna zupka. Dla tych, którzy lubią dodatkowo posmak wędzonki do zupki można dodać podsmażonego
wędzonego boczku lub wędzonej
słoninki.

przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z tej strony8 średnich
ziemniaków0,5 garści
suszonych grzybków2 zmiażdżone ząbki
czosnku2 kopiaste łyżki dobrego
masła2,5 kopiastej łyżki kwaśnej
śmietany 18%2 płaskie łyżki
mąki pszennej0,5 pęczka posiekanego
koperkumaleńka szczypta kwasku
cytrynowegoVegeta,
sól,
czarny pieprzGrzybki zalewamy na parę godzin
wodą, następnie odsączamy i kroimy na paseczki.
Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy
wodą, dodajemy
sól,
grzybki,
Vegetę,
pieprz i
masło gotujemy do miękkości. Kiedy ziemniaczki będą już prawie gotowe dodajemy
czosnek,
koperek, zagotowujemy przez parę minut, w międzyczasie uzupełniamy
wywar wodą.
Śmietanę łączymy z
mąką, dobrze ją mieszamy, by nie było grudek, hartujemy dwiema łyżkami gorącego
wywaru, wlewamy do zupy, zagotowujemy, doprawiamy szczyptą kwasku
cytrynowego i ewentualnie dosalamy.