ßßß Cookit - przepis na prawdziwa zalewajka

prawdziwa zalewajka

nazwa

Wykonanie

Taką jadłam za dzieciaka, to jest właśnie ten smak, wiele osób robi ją na bazie żuru, to zupełnie inna zupka. Dla tych, którzy lubią dodatkowo posmak wędzonki do zupki można dodać podsmażonego wędzonego boczku lub wędzonej słoninki.
przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z tej strony
8 średnich ziemniaków
0,5 garści suszonych grzybków
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 kopiaste łyżki dobrego masła
2,5 kopiastej łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 płaskie łyżki mąki pszennej
0,5 pęczka posiekanego koperku
maleńka szczypta kwasku cytrynowego
Vegeta, sól, czarny pieprz
Grzybki zalewamy na parę godzin wodą, następnie odsączamy i kroimy na paseczki.
Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy sól, grzybki, Vegetę, pieprz i masło gotujemy do miękkości. Kiedy ziemniaczki będą już prawie gotowe dodajemy czosnek, koperek, zagotowujemy przez parę minut, w międzyczasie uzupełniamy wywar wodą.
Śmietanę łączymy z mąką, dobrze ją mieszamy, by nie było grudek, hartujemy dwiema łyżkami gorącego wywaru, wlewamy do zupy, zagotowujemy, doprawiamy szczyptą kwasku cytrynowego i ewentualnie dosalamy.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/prawdziwa-zalewajka.html