ßßß
przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z tej strony8 średnich ziemniaków0,5 garści suszonych grzybków2 zmiażdżone ząbki czosnku2 kopiaste łyżki dobrego masła2,5 kopiastej łyżki kwaśnej śmietany 18%2 płaskie łyżki mąki pszennej0,5 pęczka posiekanego koperkumaleńka szczypta kwasku cytrynowegoVegeta, sól, czarny pieprzGrzybki zalewamy na parę godzin wodą, następnie odsączamy i kroimy na paseczki.Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy sól, grzybki, Vegetę, pieprz i masło gotujemy do miękkości. Kiedy ziemniaczki będą już prawie gotowe dodajemy czosnek, koperek, zagotowujemy przez parę minut, w międzyczasie uzupełniamy wywar wodą.Śmietanę łączymy z mąką, dobrze ją mieszamy, by nie było grudek, hartujemy dwiema łyżkami gorącego wywaru, wlewamy do zupy, zagotowujemy, doprawiamy szczyptą kwasku cytrynowego i ewentualnie dosalamy.