Wykonanie


Sos
Koperkowy - idealny dodatek zarówno do dań
rybnych jak i
mięsnych. Sos delikatny, lekki, aromatyczny, charakterystyczny w smaku - znakomite dopełnienie letniego obiadu.

3 łyżki drobno posiekanego
koperkuduży ząbek
czosnku2 łyżki
masłałyżka
mąki pszennejszklanka
bulionu warzywnego*100 ml
śmietany 18%Sos
Koperkowy - Sposób przygotowania:

Na
maśle, na małym ogniu podsmażamy
koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony
czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.Wlewamy gorący
bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy
śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy
solą i
pieprzem.*jeżeli dysponujemy jedynie kostką
bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku.




