Wykonanie
Sos
koperkowo śmietanowy przyrządziłam specjalnie do pieczonej
ryby, lecz również można go podawać do wielu innych potraw. Podpatrzyłam na innych blogach jakie on mniej więcej ma składniki i przystąpiłam do jego sporządzenia. Wyszedł bardzo smaczny.

Składniki:600ml
wody,1 i 1/2
kostki rosołowej drobiowejlub:600ml domowego
bulionu drobiowego25g
masła (użyłam niesolonego),25g
koperku,mała
śmietana 18%,4 czubate widelce
mąki pszennej,250ml
wody.Przygotowanie:Do gotowego
bulionu (może być zrobiony na
kostce rosołowej - na początek dać tylko jedną) dodać
masło. Zagotować i pozostawić na chwilę na małym ogniu. Gdy jest zbyt mało słony dodać pół
kostki rosołowej lub odrobinę
soli. Do miski nalać 250ml zimnej
wody i rozrobić ją z czterema czubatymi widelcami
mąki. Gdy nie ma już grudek dodać
śmietanę i rozmieszać. Do rozrobionej
śmietany dodawać powoli, po łyżce gorącego
wywaru (tak by się
śmietana nie zważyła), cały czas mieszając. Gotową zawiesinę powoli dodawać do
bulionu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia i dodać posiekany
koperek .

Sosu wychodzi niepełny garnek 1.5L.

Smacznego!!!