ßßß Cookit - przepis na Sos koperkowo śmietanowy.

Sos koperkowo śmietanowy.

nazwa

Wykonanie

Sos koperkowo śmietanowy przyrządziłam specjalnie do pieczonej ryby, lecz również można go podawać do wielu innych potraw. Podpatrzyłam na innych blogach jakie on mniej więcej ma składniki i przystąpiłam do jego sporządzenia. Wyszedł bardzo smaczny.
Składniki:
600ml wody,
1 i 1/2 kostki rosołowej drobiowej
lub:
600ml domowego bulionu drobiowego
25g masła (użyłam niesolonego),
25g koperku,
mała śmietana 18%,
4 czubate widelce mąki pszennej,
250ml wody.
Przygotowanie:
Do gotowego bulionu (może być zrobiony na kostce rosołowej - na początek dać tylko jedną) dodać masło. Zagotować i pozostawić na chwilę na małym ogniu. Gdy jest zbyt mało słony dodać pół kostki rosołowej lub odrobinę soli. Do miski nalać 250ml zimnej wody i rozrobić ją z czterema czubatymi widelcami mąki. Gdy nie ma już grudek dodać śmietanę i rozmieszać. Do rozrobionej śmietany dodawać powoli, po łyżce gorącego wywaru (tak by się śmietana nie zważyła), cały czas mieszając. Gotową zawiesinę powoli dodawać do bulionu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia i dodać posiekany koperek .
Sosu wychodzi niepełny garnek 1.5L.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/07/sos-koperkowo-smietanowy.html