ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem

nazwa

Wykonanie

I nastał sezon na kapuchę ! Niezmienny dodatek do wiosennego obiadu. Świetnie komponuje się nie tylko z klasycznym mielonym, kopytkami czy knedlami. Taką kapustkę uwielbiam z kromką chleba. Po prostu wiosna na talerzu.
Przepis jest bardzo prosty, w wielu domach znany. Smaku młodej kapusty nie zaburzam cebulą czy przyprawami. Ona sama w sobie ma tą słodycz i doskonały aromat.
Przystawka dla dwóch osób:
- główka młodej kapusty
- duży pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miękkiego masła + 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki wody
1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy niezbyt drobno
2. W rondlu rozgrzewamy masło ( 2 łyżki ), dodajemy kapustę, przesmażamy chwilę, dolewamy wodę i sól.
3. Gotujemy do miękkości pod przykryciem - około 20-30 minut
4. Miękkie masło ucieramy na talerzyku z mąką. Kiedy kapusta jest miękka dodajemy do niej pastę ( masło się rozpuści a mąka zagęści kapustę bez grudek ) i zagotowujemy całość.
5. Koperek siekamy, dodajemy do kapusty, wyłączamy gaz i przykrywamy na kilka minut aby smaki się przeniknęły.
Podajmy do obiadu. Wiosną smakuje ze wszystkim :)
Źródło:http://kawawszklance.blogspot.com/2016/05/moda-kapusta-z-koperkiem.html