Wykonanie


Łosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb.
Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku.
Łosoś jest na tyle smaczną
rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest
łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku.o k. 500 g
łososiaok. 5 łyżek
masłakoperek suszony
pieprzsól (najlepiej morska)Sos
Koperkowy:3 łyżki drobno posiekanego
koperkuduży ząbek
czosnku2 łyżki
masłałyżka
mąki pszennejszklanka
bulionu warzywnego*100 ml
śmietany 18%
Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną
koperku,
pieprzu i
soli. Delikatnie wcieramy
przyprawy w
rybę.
Masło topimy na patelni teflonowej.
Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4
mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone).
Mięso łososia jest bardzo delikatne i podczas smażenia wyraźnie widać "linie" po której możemy obserwować kiedy przestaje być surowe.
Ryby nie należy przesmażyć,
mięso ma być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry.Przewracamy
łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.W tym samym czasie przygotowujemy sos
koperkowy:

Na
maśle, na małym ogniu podsmażamy
koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony
czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.Wlewamy gorący
bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy
śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy
solą i
pieprzem.Usmażonego
łososia polewamy sosem
koperkowym. Podajemy z
ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi
sałatkami.*jeżeli dysponujemy jedynie kostką
bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku.



