ßßß Cookit - przepis na Gośka robi pstrąga

Gośka robi pstrąga

nazwa

Wykonanie

Pstrąg z grilla - przepis Gośki
Po pysznej przekąsce jaką były szparagi, na rozbudzony apetyt proponuję zdrową rybkę. Ja akurat bardzo lubię grillowanego pstrąga z koperkiem, cytryną, masełkiem i czosnkiem. Prosty a jaki pyszny.
Składniki:
dwa wypatroszone pstrągi
pęczek koperku
4 ząbki czosnku
cytryna
masło
odrobina Vegety
Pstrąga po przywiezieniu ze sklepu płuczemy. Żeby w razie czego usunąć wszystko co mogło pozostać po patroszeniu Ja osobiście preferuję świeżego pstrąga ale oczywiście można użyć też mrożonego, którego wcześniej po prostu rozmrażamy.
Koperek siekamy, czosnek i cytrynę kroimy w plasterki. Masło również kroimy w centymetrowej szerokości plasterki. Do dwóch ryb powinny wystarczyć około 4 plasterki.
Brzuch ryby lekko posypujemy Vegetą, wkładamy połowę koperku, około 3-4 plastry cytryny, dwa plastry masła i plastry czosnku. Rybę z wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną Vegety. Z drugą rybą robimy to samo. Wkładamy w ruszt do pieczenia ryby na grillu i układamy na grillu. Ryba będzie gotowa po około 15 minutach. Kiedy skórka jest lekko zarumieniona, a masło rozpuszczone.
Smacznego !
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/06/goska-robi-pstraga.html