ßßß
4 średnie ziemniaki1 jajo2 kopiaste łyżki mąki pszennej150 gramów twarogu (sprawdzi się zarówno półtłusty jak i tłusty)2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%sól, świeżo zmielony czarny pieprzsiekany koperek lub natka pietruszki (opcjonalnie)tłuszcz do smażeniaZiemniaki zetrzeć na papkę, jeśli są młode i bardzo soczyste, odsączyć większość zebranego soku.Twaróg dokładnie pognieść widelcem.Do ziemniaków dodać śmietanę, mąkę, jajo, przyprawy, dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać twaróg i zieleninę (ewentualnie), ponownie wymieszać (mogą zostać grudki twarogu).Smażyć niewielkie placki na oleju lub smalcu, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Podawać z ulubionymi dodatkami.

