Wykonanie
Jeśli lubicie te klasyczne, zakochacie się w tej wersji, pycha ! Porcja na 12 sztuk.
4 średnie
ziemniaki1
jajo2 kopiaste łyżki
mąki pszennej150 gramów
twarogu (sprawdzi się zarówno półtłusty jak i tłusty)2 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany 18%sól, świeżo zmielony
czarny pieprzsiekany
koperek lub
natka pietruszki (opcjonalnie)tłuszcz do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na papkę, jeśli są
młode i bardzo soczyste, odsączyć większość zebranego soku.
Twaróg dokładnie pognieść widelcem.Do
ziemniaków dodać
śmietanę,
mąkę,
jajo,
przyprawy, dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać
twaróg i
zieleninę (ewentualnie), ponownie wymieszać (mogą zostać grudki
twarogu).Smażyć niewielkie placki na
oleju lub
smalcu, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Podawać z ulubionymi dodatkami.