ßßß
Gnocchi (czyt. niokki) to rodzaj kluseczek ziemniaczanych pochodzących z kuchni włoskiej. W smaku, składnikach i sposobie przygotowania przypominają nasze kopytka. Niemniej jednak są dużo bardziej delikatne, ponieważ zawierają mniej mąki. Doskonale smakują ze wszystkimi rodzajami pesto, ale sprawdzą się również sosy śmietanowe czy pomidorowe .Składnikiziemniaki jesienne (niemłode), 1 kilogrammąka pszenna, 100-110 gramjajko, 1 sztukasól, 1 łyżka + sól do osolenia wodyczarny pieprz świeżo mielony, 1/2 łyżeczkiSposób przygotowania1. Umyte, nieobrane ziemniaki ugotować w całości. Odcedzić i lekko wystudzić. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Dodać resztę składników. Ugniatać tylko do połączenia składników. Nie wyrabiać zbyt długo ciasta. Obsypać mąką. Podzielić na 4 części. Każdą rolować, tworząc wałek o średnicy 2 centymetrów. Kroić ukośnie. Można zrobić na nich wzroki widelcem lub wgłębiania palcem albo pozostawić gładkie. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody do momentu, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Trwa to bardzo krótko. Trzeba uważać, żeby ich nie rozgotować. Wyłowić łyżką cedzakową. Podawać z ulubionymi sosami i parmezanem.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku .buying valium online