Wykonanie
Gnocchi (czyt. niokki) to rodzaj kluseczek ziemniaczanych pochodzących z kuchni włoskiej. W smaku, składnikach i sposobie przygotowania przypominają nasze kopytka. Niemniej jednak są dużo bardziej delikatne, ponieważ zawierają mniej
mąki. Doskonale smakują ze wszystkimi rodzajami pesto, ale sprawdzą się również sosy
śmietanowe czy
pomidorowe .Składniki
ziemniaki jesienne (niemłode), 1 kilogram
mąka pszenna, 100-110 gram
jajko, 1 sztuka
sól, 1 łyżka +
sól do osolenia
wodyczarny pieprz świeżo mielony, 1/2 łyżeczkiSposób przygotowania1. Umyte, nieobrane
ziemniaki ugotować w całości. Odcedzić i lekko wystudzić. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Dodać resztę składników. Ugniatać tylko do połączenia składników. Nie wyrabiać zbyt długo ciasta. Obsypać
mąką. Podzielić na 4 części. Każdą rolować, tworząc wałek o średnicy 2 centymetrów. Kroić ukośnie. Można zrobić na nich wzroki widelcem lub wgłębiania palcem albo pozostawić gładkie. Gotować w dużej ilości lekko osolonej
wody do momentu, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Trwa to bardzo krótko. Trzeba uważać, żeby ich nie rozgotować. Wyłowić łyżką cedzakową. Podawać z ulubionymi sosami i
parmezanem.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku .buying valium online