Wykonanie
Pierogi... kto ich nie lubi? Można je nadziać dosłownie wszystkim. Nawet
czekoladą. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, taki według którego robiła je moja babcia.
Składniki:- 500 g
mąki pszennej- 3 ugotowane średnie
ziemniaki przeciśnięte przez praskę- 2
jajka- 200 ml
wody.- szczypta
soliWYKONANIE:Na stolnicę wysypać
mąkę, z
mąki uformować "wianuszek". W sam środek wbić
jajka, wlać
wodę, włożyć
ziemniaki (powinny być jeszcze ciepłe).
Z podanych składników najpierw delikatnie, następnie bardziej energicznie zagnieść ciasto. Ciasto podsypywać
mąką, unikniemy dzięki temu zbędnego oblepiania stolnicy. Uformować kulkę. Nożem odcinać kawałki, a samo ciasto przykryć ściereczką by nie obsychało. Wałkować na cienkie placki o grubości maksymalnie 2 mm.Następnie wykroić koła i formować pierogi przy pomocy gotowej formy. Można też zagniatać palcami, lub pomóc sobie widelcem ( ja tak robiłam w dzieciństwie ).
Pierwsza opcja końcowa: Wrzucać na wrzątek, i od chwili wypłynięcia gotować 2 minuty.Druga : rozgrzać tłuszcz i zrumienić na patelni z obu stron (wychodzą wyśmienite).
Surowe pierogi można mrozić. Ja zawszę robię tak, że najpierw układam je na talerzu i wkładam do zamrażarki z nim, dopiero gdy zamarzną wrzucam do pojemników. Dzięki temu nie są posklejane.PS.Ciasto podstawowe książkowe nie zawiera
ziemniaków. Moja babcia nauczyła mnie, że dzięki
ziemniakom ciasto jest mniej zbite (co wcale nie oznacza że złe) i dzięki temu dużo lepiej się skleja.Pozdrawiam serdecznie i życzę SMACZNEGO!
Kasia R.