ßßß Cookit - przepis na Ciasto na pierogi - przepis podstawowy.

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy.

nazwa

Wykonanie

Pierogi... kto ich nie lubi? Można je nadziać dosłownie wszystkim. Nawet czekoladą. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, taki według którego robiła je moja babcia.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 3 ugotowane średnie ziemniaki przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka
- 200 ml wody.
- szczypta soli
WYKONANIE:
Na stolnicę wysypać mąkę, z mąki uformować "wianuszek". W sam środek wbić jajka, wlać wodę, włożyć ziemniaki (powinny być jeszcze ciepłe).
Z podanych składników najpierw delikatnie, następnie bardziej energicznie zagnieść ciasto. Ciasto podsypywać mąką, unikniemy dzięki temu zbędnego oblepiania stolnicy. Uformować kulkę. Nożem odcinać kawałki, a samo ciasto przykryć ściereczką by nie obsychało. Wałkować na cienkie placki o grubości maksymalnie 2 mm.
Następnie wykroić koła i formować pierogi przy pomocy gotowej formy. Można też zagniatać palcami, lub pomóc sobie widelcem ( ja tak robiłam w dzieciństwie ).
Pierwsza opcja końcowa: Wrzucać na wrzątek, i od chwili wypłynięcia gotować 2 minuty.
Druga : rozgrzać tłuszcz i zrumienić na patelni z obu stron (wychodzą wyśmienite).
Surowe pierogi można mrozić. Ja zawszę robię tak, że najpierw układam je na talerzu i wkładam do zamrażarki z nim, dopiero gdy zamarzną wrzucam do pojemników. Dzięki temu nie są posklejane.
PS.
Ciasto podstawowe książkowe nie zawiera ziemniaków. Moja babcia nauczyła mnie, że dzięki ziemniakom ciasto jest mniej zbite (co wcale nie oznacza że złe) i dzięki temu dużo lepiej się skleja.
Pozdrawiam serdecznie i życzę SMACZNEGO!
Kasia R.
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/02/ciasto-na-pierogi-przepis-podstawowy.html