Wykonanie
Poziom trudnościKopytka robi się z ugotowanych wcześniej
ziemniaków. Jeśli zostaną nam
ziemniaki z obiadu, można wykorzystać je na drugi dzień. Kopytka najlepiej sprawdzają się w daniach z sosami. W dzieciństwie lubiłam je jeść, odsmażane na
maśle.Porcja dla 4-6 osóbS kł adniki:500 g ugotowanych (przeciśniętych przez praskę) zimnych
ziemniaków *200 -250 g
mąki pszennej + garść do podsypywania2 małe
jajka lub 1 duże2 łyżeczki
soli (1-sza do ciasta, 2-ga do
wody)* gorące lub zimne
ziemniaki przecisnąć przez praskę lub porządnie utłuc tłuczkiem do
ziemniaków. Nie polecam mielenia w maszynce
ziemniaków (raz to zrobiłam –
ziemniaki zrobiły się gumowate i ciągnące)Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyłożyć na stolnicę lub kamienny blat, na to wysypać
mąkę (ilość
mąki zależy od rodzaju
ziemniaków i
mąki), zrobić na środku dołek i wbić
jajka.
Zagnieść wszystkie składniki do połączenia się. Jeśli ciasto wciąż lepi się do dłoni, podsypać odrobinę
mąki, obtoczyć ciasto.
Odłożyć na bok, nakryć miską żeby nie schło. W dużym garnku zagotować posoloną
wodę. Z ciasta odkrawać kawałki, z każdego uturlać dość cienki wałek. Wałki lekko przygnieść nożem i pociąć na małe romby.
Wrzucać na wrzątek, po wypłynięciu gotować ok. 2 minuty.
Podawać z wszelkimi sosami
mięsnymi, grzybowymi i warzywnymi. Świetnie smakują smażone na
maśle na słodko, oraz na podsmażonej
słonince.
Smacznego!