Wykonanie
Bardzo proste w wykonaniu paluchy - podobno tak też,na kopyta wołają:) Można zrobić je z
ziemniaków które zostały nam z poprzedniego dnia,lub ugotować specjalnie do tego dania. Wybór należy do Was. My lubimy je z kotletem
schabowym lub mielonym.

Składniki:Ugotowane
ziemniaki - 1200 gramów
maka pszenna-10 łyżek
jajo - 1 sztuka
sól -1 płaska łyżka ( do posolenia
wody)

Wykonanie:Ugotowane
ziemniaki przeciskamy przez praskę, ugniatamy dzielimy na 4 części i do 1/4 wsypujemy
mąkę (u mnie wyszło 10 czubatych łyżek), dodajemy
jajko - wyrabiamy ciasto.Gotowe ciasto dzielimy na kilka części, łatwiej będzie nam
potem zrolować węża:)Robimy "węża" i kroimy na około 4cm kawałkiGotujemy w osolonym wrzątku ( ja dodaję łyżkę
oleju do
wody, co zapobiega sklejaniu się kopytek)Czas gotowania to około 2 minut od momentu wypłynięcia