Wykonanie
Potrzebne są gotowane
ziemniaki , niekoniecznie dzisiejsze.Takie z wczoraj tez są dobre. Należy je tylko przemielić , przecisnąć przez praskę do
ziemniaków, ewentualnie ugniećmy je na stolnicy zwykłym
kubkiem porcelanowym, który ma solidne dno. Wystarczy tylko
ziemniaki drobno pokroić , a
potem dokładnie pognieść.Składniki:50 dag zmielonych
ziemniaków1
jajko1 -2 łyżki
mąki ziemniaczanej4-5 łyżek dość kopiastych
mąki pszennejsólPrzygotowanie:Do zmielonych
ziemniaków dosypujemy
mąki i mieszamy, wpierw wszystko nożem , tak by składniki dobrze się połączyłyWbijamy
jajko i dodajemy małą łyżeczkę
soliWyrabiamy dokładnie powstałą masę rękomaUgniatając masę ziemniaczaną podsypywać na stolnicę
mąkę ( lub deskę na której robimy kopytka) , by całość nie przywarła do niejWyrobiona masa wygląda tak jak na zdjęciuDo garnka wlewamy ok. 2 l.
wody, solimy i gotujemy jąCałość kroimy na kilka części i kolejno wałkujemy rękoma długie , cienkie wałeczkiKroimy na małe, ukośne kopytka ,takie by się łatwo przegotowały (2-3 cm.)Do GOTUJĄCEJ
wody wrzucamy ostrożnie, pokrojone ciasto- mieszamy delikatnieGdy kopytka wszystkie wypłyną na wierzch pozwólmy chwilę im się pogotować- spróbować czy nie surowe w środku ( uważać by nie przegotować , bo
zrobi się nam breja )Wyłączyć gaz pod garnkiem i wyjmować kolejne kluski łyżką cedzakowąNie należy kopytek przelewać zimną
wodą. Gdy już wyjmiemy wszystkie należy je ostrożnie wymieszać. Ugniecione ciasto na kopytka gotujemy na bieżąco, pozostawione dłużej na stolnicy zawilgotnieje i straci swój "
fason" :) Za to ugotowane i odsmażone na drugi dzień tez są apetyczne. Sos z karczku jest dla nich świetnym towarzystwem...