ßßß
Potrzebne są gotowane ziemniaki , niekoniecznie dzisiejsze.Takie z wczoraj tez są dobre. Należy je tylko przemielić , przecisnąć przez praskę do ziemniaków, ewentualnie ugniećmy je na stolnicy zwykłym kubkiem porcelanowym, który ma solidne dno. Wystarczy tylko ziemniaki drobno pokroić , a potem dokładnie pognieść.Składniki:50 dag zmielonych ziemniaków1 jajko1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej4-5 łyżek dość kopiastych mąki pszennejsólPrzygotowanie:Do zmielonych ziemniaków dosypujemy mąki i mieszamy, wpierw wszystko nożem , tak by składniki dobrze się połączyłyWbijamy jajko i dodajemy małą łyżeczkę soliWyrabiamy dokładnie powstałą masę rękomaUgniatając masę ziemniaczaną podsypywać na stolnicę mąkę ( lub deskę na której robimy kopytka) , by całość nie przywarła do niejWyrobiona masa wygląda tak jak na zdjęciuDo garnka wlewamy ok. 2 l. wody, solimy i gotujemy jąCałość kroimy na kilka części i kolejno wałkujemy rękoma długie , cienkie wałeczkiKroimy na małe, ukośne kopytka ,takie by się łatwo przegotowały (2-3 cm.)Do GOTUJĄCEJ wody wrzucamy ostrożnie, pokrojone ciasto- mieszamy delikatnieGdy kopytka wszystkie wypłyną na wierzch pozwólmy chwilę im się pogotować- spróbować czy nie surowe w środku ( uważać by nie przegotować , bo zrobi się nam breja )Wyłączyć gaz pod garnkiem i wyjmować kolejne kluski łyżką cedzakowąNie należy kopytek przelewać zimną wodą. Gdy już wyjmiemy wszystkie należy je ostrożnie wymieszać. Ugniecione ciasto na kopytka gotujemy na bieżąco, pozostawione dłużej na stolnicy zawilgotnieje i straci swój "fason" :) Za to ugotowane i odsmażone na drugi dzień tez są apetyczne. Sos z karczku jest dla nich świetnym towarzystwem...
