ßßß Cookit - przepis na Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Myślę , że kiedyś często gościły w naszych domach , jako potrawa prosta i dość szybka w wykonaniu. Jeśli chcemy przypomnieć sobie ich smak to oto przepis
Składniki :
4 ugotowane małe ziemniaki
2 ziemniaki średnie surowe
1 kopiasta i 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
3 - 4 łyżki kopiaste mąki pszennej
1 jajko
sól
Przygotowanie :
4 ziemniaki ugotować i zaraz po ugotowaniu dobrze ugnieść
2 ziemniaki utrzeć na tarce z drobnymi oczkami , odcisnąć na sicie nadmiar wody
Ziemniaki połączyć w miseczce i wbić do nich jajko - dobrze wyrobić łyżką na jednolitą masę
Dodać mąki i sól - jeszcze raz dobrze wymieszać
Do garnka wlać około 1,5 l. wody i doprowadzić do wrzenia , posolić wodę
Na wrzątek wrzucać łyżką drobne kluski , podobna metodą jak kluski "rzucane"
Po wypłynięciu muszą pogotować się około 3- 5 min.
Wybieramy łyżką cedzakową na talerz
Można po lekkim przestudzeniu jeść z przesmażoną na tłuszczyku cebulką :)
A gdy zrobimy sobie do tego prostą surówkę, to już mamy jednodaniowy skromny obiad.
Przed gotowaniem wszystkich klusek dobrze jest zrobić test czy kluski są odpowiednio gęste.Wystarczy na wrzątek wrzucić jedną kluskę i zobaczyć jak się zachowuje , jeśli się rozlatuje to dodać jeszcze mąki. Każde mąka i ziemniaki są inne i dlatego dobrze jest wypróbować ten sposób , by nie zmarnować całego ciasta.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2012/04/kluski-ziemniaczane.html