Wykonanie

Myślę , że kiedyś często gościły w naszych domach , jako potrawa prosta i dość szybka w wykonaniu. Jeśli chcemy przypomnieć sobie ich smak to oto przepisSkładniki :4 ugotowane małe
ziemniaki2
ziemniaki średnie surowe1 kopiasta i 1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej3 - 4 łyżki kopiaste
mąki pszennej1
jajkosólPrzygotowanie :4
ziemniaki ugotować i zaraz po ugotowaniu dobrze ugnieść2
ziemniaki utrzeć na tarce z drobnymi oczkami , odcisnąć na sicie nadmiar
wodyZiemniaki połączyć w miseczce i wbić do nich
jajko - dobrze wyrobić łyżką na jednolitą masęDodać
mąki i
sól - jeszcze raz dobrze wymieszaćDo garnka wlać około 1,5 l.
wody i doprowadzić do wrzenia , posolić
wodęNa wrzątek wrzucać łyżką drobne kluski , podobna metodą jak kluski "rzucane"Po wypłynięciu muszą pogotować się około 3- 5 min.Wybieramy łyżką cedzakową na talerzMożna po lekkim przestudzeniu jeść z przesmażoną na tłuszczyku
cebulką :)A gdy zrobimy sobie do tego prostą surówkę, to już mamy jednodaniowy skromny obiad.

Przed gotowaniem wszystkich klusek dobrze jest zrobić test czy kluski są odpowiednio gęste.Wystarczy na wrzątek wrzucić jedną kluskę i zobaczyć jak się zachowuje , jeśli się rozlatuje to dodać jeszcze
mąki. Każde
mąka i
ziemniaki są inne i dlatego dobrze jest wypróbować ten sposób , by nie zmarnować całego ciasta.